Babka marcepanowa z makiem
Powoli zaczynamy zbliżać się do Wielkanocnych tematów, na blogu nie może więc zabraknąć babek pod kilkoma co najmniej postaciami.
Ta wersja, z marcepanem i makiem przypomina mi w smaku pyszne nadzienie do świętomarcińskich rogalików. Słodkie, pełne smaku, dość ciężkie, po prostu pyszne.
Taka też jest ta babka, mnie zachwyciła (a do tego super-łatwa w przygotowaniu!).
Babka marcepanowa z makiem Składniki- jogurt naturalny - 1 szklanka
- olej - 1/3 szklanki
- jajko - 3 szt
- cukier - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 2 szklaki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mak - 4 łyżki
- marcepan - 100 g
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki (lub migdałowa)
- lukier - do podania
- masło - do nasmarowania foremki (plus 2 łyżki mąki do obsypania)
Marcepan pokrój w małą kostkę.
W misce połącz jogurt, jajka, olej i cukier, wymieszaj łyżką. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj- także łyżką. Dodaj marcepan, połącz.
Ciasto wlej do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki, piecz ok. 60 minut w temp. 170 oC.