Do tego przepisu przyznaje się ponoć pani Ewa Wachowicz, chociaż ja znalazłam go na jednym z blogów. Bardzo mi się spodobał, głównie dlatego, że przypomina babkę piaskową mojej mamy, chociaż ta wygląda o wiele bardziej dekoracyjnie. A w zasadzie, to powinna wyglądać.Tak, "powinna", to słowo - klucz. Bo moja niestety nie wygląda tak malowniczo, jak powinna.
. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą.
Niezawodny na stole, dla uwielbiających chałwę, dla kochających torty. Na świątecznym (i nie tylko) stole wspaniale prezentuje się i kusi swym zapachem i wyglądem, a po spróbowaniu przenosi nas w krainę „słodkich doznań” – taki właśnie jest tort chałwowy. Kto go raz spróbuje – nigdy nie zapomni.
Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!
Zaryzykuję stwierdzenie, że odczarowałam rolady. A może to po prostu ten przepis jest niezawodny. Korzystałam z niego już kilka razy i ani razu się nie zawiodłam - biszkopt pięknie wyrasta, podczas zwijania nie ma żadnych pęknięć, a samo ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyte. W zasadzie tak dobre, że można je jeść bez dodatków - co nieraz nam się przytrafiło :)
Ta ryba faszerowana to coś, na co mamy ochotę przez cały rok. Więc nie jest robiona jedynie na wigilię. A i tak na nią się czeka. Niekwestionowanym mistrzem jej wykonania jest tata. Najczęściej robi ją ze zwykłego dorsza, choć ostatnio łosoś też zaczął wchodzić w grę. W zależności od użytej ryby oczywiście zmienia się smak.
Tort wspaniały w smaku, klasyczny, elegancki i efektowny. Choć należy do tych cięzkich tortów, których nie da się pochłonąć w większych ilościach i do dość pracochłonnych wypieków, z całą pewnością warto go zrobić.
Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.
Wprost rozpływa się w ustach!
Ale oprócz tego, że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!
Szybki przepis na pyszne ciastka na weekend! Mają cudowny migdałowy aromat, są kruche i po prosty cudowne! Jeśli zostało Wam trochę marcepanu po świętach to polecam Wam ten przepis, aby go wykorzystać.
Rogaliki „rugelach” to cudownie kruchy deser ze słodkim orzechowo-owocowym nadzieniem. Najczęściej przygotowywane na żydowskie święto Chanuka. Ciasto mogę określić jako pół-kruche, bo jest faktycznie chrupiące i troszkę rozwarstwiające się jak francuskie. Ciężko opisać, trzeba spróbować ;)
Ze wszystkich chlebów ostatnio wypiekanych ten zachwycił mnie najbardziej. Swoim wyglądem i smakiem najbardziej przypominał chleb, który pamiętam z dzieciństwa. Chleb, który potrafiliśmy zjeść cały - tak po prostu odrywając kawałek, po kawałku..
Murzynek – jedno z moich ulubionych ciast.
Niesamowicie łatwe … niesamowicie szybkie … delikatne … miękkie i absolutnie nie pracochłonne.
A do tego przepyszne!
Ten murzynek wychodzi mokry … zimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!