Chleb słonecznikowy
Pieczywo z dodatkiem ziaren, stanowi świetne źródło kwasów omega 3 i 6, które wspomagają nasz układ nerwowy i krwionośny.
Dzisiaj, smaczny, domowy, żytni chleb z dodatkiem całych ziaren, łuskanego słonecznika.
Oczywiście u mnie wersja na zakwasie, bo taki chlebek lubimy najbardziej:)
Tak mnie wciągnęło pieczenie domowego chleba, że na razie nie planuję zakupów w piekarni.
Nic nie dorówna własnemu, pachnącemu, świeżo upieczonemu, domowemu bochenkowi:)
Składniki:
- 200ml kilkudniowego, aktywnego zakwasu (przepis na zakwas kliknij tutaj)
- 400g mąki żytniej
- 0.75szklanki słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10g drożdży
- ok. 100ml wody
Słonecznik zalać wrzątkiem.
Odstawić na ok. 10-15 minut.
(ten zabieg spowoduje, że chleb po pieczeniu, przy krojeniu nie będzie się kruszył)
Składniki na chleb zagnieść.
Wyrabiać ok. 10 minut.
Pod koniec wyrabiania dodać odcedzony słonecznik.
Ciasto pozostawić na ok. 1 godz do wyrośnięcia.
Po tm czasie, ciasto powtórnie zagnieść.
Uformować bochenek lub włożyć do formy.
Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Przed pieczeniem wierzch chleba można posypać ziarnami słonecznika.
Piec z parą ok. 40 minut w 200C.
Gotowy chleb wystudzić.