Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem
Chleb, który dzisiaj Wam chciałam pokazać to chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu http://smakiaromaty.blogspot.co.uk/. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)! Robiłam ten chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)!
Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiemSkładniki
(na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym)
- 600 g mąki pszennej chlebowej – 850, 750, 650
- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 3/4 szkl płatków owsianych górskich
- 3/4 szkl pestek słonecznika
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży (u mnie 5 g drożdży instant)
- ok 550 g wody
Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu połączenia, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.
Ciasto wylewamy na obficie omączony blat. Formujemy bochenek zgarniając ciasto do środka. Układamy bochenek na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W połowie czasu wyrastania wstawiamy żeliwny garnek do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jak ciasto wyrośnie to wyjmujemy-BARDZO OSTROŻNIE- gorący garnek z piekarnika i wkładamy bochenek razem z papierem, przykrywamy i pieczemy około 35 minut. Jeśli nie używamy papieru do przed włożeniu chleba do garnka dobrze jest wsypać na spód garnka np. płatki owsiane. Następnie zdejmujemy -ostrożnie- pokrywkę i dopiekamy 30-35 minut. Jeśli pukamy w spód chleba to powinien on wydawać głuchy odgłos, jeśli nie wydaje to jeszcze go dopiekamy.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.
Smacznego :-)
Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach”
Drukuj / PDF