Ciasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie.
Już niedługo tłusty czwartek, warto więc zacząć planować słodkie menu. Ja przedstawiam przepis na pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu gniazdka (z tyloma nazwami się do tej pory spotkałam) z ciasta tzw. parzonego, które być może wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz.
Nie mogłam sobie odmówić zrobienia tego chleba… ;-) Chleb ten powszechnie jest znany pod nazwą chleb tygrysi, choć obecnie jeden z supermarketów w UK zmienił jego nazwę na chleb żyrafi – po tym, jak małe dziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa…
Nie, tytuł absolutnie nie jest żartem!
Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).
Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.
Wprost rozpływa się w ustach!
Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!
Łabedzie z ciasta parzonego są wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy wykorzystać okragłą nakladkę do szprycy i nakreslic na papierze do pieczenia ksztalt " 2 "- to będzie łabędzia głowa i szyja.
Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Jeśli spytacie się kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych, jaka potrawa mogłaby być kwintesencją amerykańskiego Południa, z pewnością odpowie: smażony kurczak. Tak – słynny smażony kurczak, spopularyzowany na całym świecie m.in. przez sieciówkę KFC.
Każdy kulinarny purysta, zarzuciłby nam pewnie, że cóż to za babka, skoro pieczona bez dodatku drożdży. Niby racja; umówmy się jednak, że tym razem nazywamy to ciasto babką ze względu na charakterystyczny kształt...
Już wiem, że pewnie w przyszłym tygodniu zrobię kolejną porcję żeby była na Wielkanoc. Chorizo jest pyszne ostre, konkretne w smaku, dojrzewające z każdym dniem suszenia.
Dziś post dość wyjątkowy - tym razem zapraszam Was w skromne progi nie mojej kuchni, a kuchni Babci. Pampuchy ze zdjęć to efekt naszej pracy zespołowej - Babcia mówiła co trzeba robić, a wnuczka się słuchała i dokładnie to robiła :) Starałam się jak mogłam, w końcu przy takim towarzystwie nie można zawieść! Na szczęście efekt pracy wyszedł znakomity - pampuchy takie, jakie pamiętam z dzieciństwa. Kształtne, puszyste, sprężyste i mięciutkie.
Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs.