Karkówka w herbacie

Karkówka w herbacie
  • SKŁADNIKI :
  • * karkówka wieprzowa - 600 g
  • * bulion warzywny - 500 ml
  • * białe półwytrawne wino - 150 ml
  • * herbata ekspresowa - 3 szt
  • * duże jabłko - 1 szt
  • * cebula - 1 szt
  • * czosnek - 5 ząbków
  • * Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem - 3 łyżki
  • * Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi - 1 łyżka
  • * śmietana 18% słodka - 3 łyżki
  • * przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )

 

Nie , tytuł absolutnie nie jest żartem!

Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).

Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.

Wprost rozpływa się w ustach!

Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!

Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają , a po uduszeniu jest soczyste.

Karkówka przyrządzona w ten sposób i podana ze smażonymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!

Gorąco polecam!

 Zdjęcie - Karkówka w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Przygotowujemy gorący warzywny bulion.

Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.

W tym czasie karkówkę oczyszczamy  , nacinamy w kilku miejscach.

W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.

W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę  gałki muszkatałowej.

Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.

Zdjęcie - Karkówka w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.

Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie.

Zalewamy połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.

Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.

Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.

Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).

Dokładnie mieszamy  , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.

Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Smacznego!

Zdjęcie - Karkówka w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Zdjęcie - Karkówka w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

Kategorie przepisów