Chorizo – pyszna surowa suszona kiełbasa

Chorizo – ten przepis znalazłam na blogu Joli i Piotra i zakochałam się w nim, w szybkim tempie go zrobiłam :)

Zdjęcie - Chorizo – pyszna surowa suszona kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby zrobić chorizo potrzebujesz przede wszystkim maszynki do mięsa z nakładką do robienia kiełbas, jelit i to jest podstawa. Może więc ją zrobić każdy.

U nas chorizo znika powolutku ( już się kończy ), ale już wiem, że pewnie w przyszłym tygodniu zrobię kolejną porcję żeby była na Wielkanoc. Chorizo jest pyszne ostre, konkretne w smaku, dojrzewające z każdym dniem suszenia.

Chorizo ( przepis wprost z bloga Joli i Piotra  z moimi zmianami )

  • 2 kg chudej karkówki
  • 1/2 kg słoniny lub podgardla
  • 1,5 łyżki stołowe soli
  • 1,5 łyżki soli peklowej
  • 1,5 łyżki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy)
  • 1/2 szkl. brandy
  • 1/5 szkl. czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki  stołowa posiekanego czosnku




Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm.



Kiełbasę powiesiłam w garażu, w chłodnym miejscu, bez większego przewiewu.


Zdjęcie - Chorizo – pyszna surowa suszona kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kiełbasa jest pyszna jako dodatek do czerwonego wina, ale też np. do jajek sadzonych, jajecznicy, makaronu.

Przepisy z tych kategorii

Wędlina  pietruszkowa
17

Wędlina pietruszkowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Hawajskie ciasto marchewkowe

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake