Chorizo – pyszna surowa suszona kiełbasa

Chorizo – pyszna surowa suszona kiełbasa

Chorizo – ten przepis znalazłam na blogu Joli i Piotra i zakochałam się w nim, w szybkim tempie go zrobiłam :)

Zdjęcie - Chorizo – pyszna surowa suszona kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby zrobić chorizo potrzebujesz przede wszystkim maszynki do mięsa z nakładką do robienia kiełbas, jelit i to jest podstawa. Może więc ją zrobić każdy.

U nas chorizo znika powolutku ( już się kończy ), ale już wiem, że pewnie w przyszłym tygodniu zrobię kolejną porcję żeby była na Wielkanoc. Chorizo jest pyszne ostre, konkretne w smaku, dojrzewające z każdym dniem suszenia.

Chorizo ( przepis wprost z bloga Joli i Piotra  z moimi zmianami )

  • 2 kg chudej karkówki
  • 1/2 kg słoniny lub podgardla
  • 1,5 łyżki stołowe soli
  • 1,5 łyżki soli peklowej
  • 1,5 łyżki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy)
  • 1/2 szkl. brandy
  • 1/5 szkl. czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki  stołowa posiekanego czosnku




Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm.



Kiełbasę powiesiłam w garażu, w chłodnym miejscu, bez większego przewiewu.


Zdjęcie - Chorizo – pyszna surowa suszona kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kiełbasa jest pyszna jako dodatek do czerwonego wina, ale też np. do jajek sadzonych, jajecznicy, makaronu.

Kategorie przepisów