Chleb maślany

Zdjęcie - Chleb maślany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Cudownie pachnący, smaczny chleb, z chrupiącą skórką i mięciutkim, puszystym, maślanym wnętrzem. Idealny, pszenny, śniadaniowy chlebuś.
Maślany zapach, podczas pieczenia, był tak fenomenalny, że obydwoje z Em staliśmy nad piekarnikiem i nie mogliśmy się doczekać, kiedy go będzie można wyciągnąć i spróbować.
Chcieliśmy go jeść natychmiast.

Składniki:

  • 200ml aktywnego zakwasu (przepis tutaj)
  • 400g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10g drożdży
  • ok. 100ml wody

Składniki na chleb wymieszać z zaczynem.
Wyrabiając, stopniowo dolewać wodę.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie może być za twarde/za rzadkie.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Uformować bochenek.
Zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Chleb piec z parą, ok. 40 minut, w 200C.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.


Zdjęcie - Chleb maślany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb maślany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb maślany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb maślany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb maślany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb maślany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy