Chleb maślany
Cudownie pachnący, smaczny chleb, z chrupiącą skórką i mięciutkim, puszystym, maślanym wnętrzem. Idealny, pszenny, śniadaniowy chlebuś.
Maślany zapach, podczas pieczenia, był tak fenomenalny, że obydwoje z Em staliśmy nad piekarnikiem i nie mogliśmy się doczekać, kiedy go będzie można wyciągnąć i spróbować.
Chcieliśmy go jeść natychmiast.
Składniki:
- 200ml aktywnego zakwasu (przepis tutaj)
- 400g mąki pszennej
- 60g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10g drożdży
- ok. 100ml wody
Składniki na chleb wymieszać z zaczynem.
Wyrabiając, stopniowo dolewać wodę.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie może być za twarde/za rzadkie.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Uformować bochenek.
Zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Chleb piec z parą, ok. 40 minut, w 200C.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.