Pszenno – żytni chleb z siemieniem lnianym

Pszenno – żytni chleb z siemieniem lnianym

Domowe pieczywo wciągnęło mnie do tego stopnia, że co tydzień piekę chleb. Za każdym razem inny. Dzisiaj przedstawiam wspaniały wypiek z dużą ilością siemienia lnianego, które sprawia, że chleb jest nie tylko smaczny ale przede wszystkim zdrowy.

Zdjęcie - Pszenno – żytni chleb z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki na zaczyn:

  • 30 g zakwasu żytniego
  • 100 g pszennej mąki
  • 100 g wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 h.

Siemię lniane:

  • 100 g siemienia lnianego
  • 180 ml wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 h.

Następnie zaczyn połączyć z siemieniem i dodać:

  • 100 g mąki żytniej (dowolnej)
  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
  • 400 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)

Ciasto wyrobić mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w Waszej kuchni. Może to zająć 30-60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Wstawić chleb (wierzch delikatnie spryskać wodą). Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiekać ok. 40 minut. Skórka powinna być wyraźnie rumiana.Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.Uwaga: ten chleb najlepiej kroić następnego dnia.

Smacznego!

Kategorie przepisów