Sałatę, pomidory, paprykę i kukurydzę wymieszałam z ziołami i oliwą. Na wierzchu ułożyłam ser pokrojony w kostkę i posypałam orzeszkami uprażonymi na suchej patelni. Prosta i efektowna sałatka gotowa.
Surimi to paluszki krabowe - myślę, że to jedyna forma, w jakiej wiele osób dopuszcza zjedzenie owoców morza. Ja mam do paluszków krabowych stosunek raczej obojętny, ale w tej sałatce nabierają wyrazu.
Jadłam ją jakiś czas temu na rodzinnej imprezie i bardzo mi smakowała . Już dawno chciałam ją zrobić, ale nie pamiętałam , jakie składniki trzeba do niej wrzucić . W końcu udało mi się zapytać autorkę, co dobrego było w środku :)
Porwij liście sałaty i rozłóż je na talerzach, następnie nałóż kawałki łososia i jajka pokrojone w ósemki. Wymieszaj składniki dressigu tak, aby powstał jednolity sos.
Moja ulubiona sałatka, którą bardzo często jem na obiad. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a jaka pyszna jest! Składniki czasami zmieniam, w zależności od tego, co mam akurat w lodówce ;) Generalnie cały przepis polega na tym by mieć rukolę lub mieszankę sałat i dorzucić do niej kilka innych pysznych składników.
Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste.Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie. Bylo to pare ladnych lat temu, ale od tamtej pory jest to moj ulubiony sos, a wyprobowalam ich juz kilka.
Jako że zostało mi trochę szpinaku po niedzielnym obiadku, postanowiłam zrobić jakąś prostą sałatkę na dzisiejszą kolację. Przepis gotowy znalazłam na opakowaniu od szpinaku, składniki w lodówce były i czekały..Pięć minut i salatka gotowa. Naprawdę dobra. Polecam :)
Zaczął się sezon szparagowy , więc postanowiłam wypróbować przepis na sałatkę z dodatkiem tych delikatnych warzyw. Przepis pochodzi ze starego numeru "Poradnika Domowego".
Moją drugą propozycją do Baru Sałatkowego jest pyszna i dobrze znana sałatka z kurczaka i ryżu z dodatkiem kukurydzy, rodzynek, orzechów włoskich i ananasa. Bardzo ją lubimy i dość często gości na naszym stole. Może to propozycja niezbyt kolorowa i wiosenna, ale bardzo smaczna :) Polecam!
Sałatka, którą chcę zaproponować z "Barze sałatkowym" zorganizowanym przez Pelę, nie jest sałatką typowo wiosenną, złożoną z sałaty i innych nowalijek. Jest bardziej uniwersalna i spokojnie może byc robiona o każdej porze roku. Jest to jedna z ulubionych sałatek mojego męża, głównie ze względu na curry, którego jest ogromnym zwolennikiem. Mnie również ona bardzo smakuje. Można podawać ją z majonezem lub bez niego.
Łodygi selera, jabłko, czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wrzucić do miski razem z namoczonymi wcześniej rodzynkami. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do pozostałych składników. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Przebój imprez grillowych i nie tylko :) Przepis na tę smaczną warstwową sałatkę znalazłam kiedyś na gazetowym forum Kuchnia - niestety nie pamiętam , czyjego jest autorstwa. Robiłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem bardzo szybko znika :)
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie i ostudzić.pokroić warzywa, osączyć tuńczyka (ja dałam z zalewą), warzywa i serek wiejski wymieszać z oliwa.Doprawić sokiem z cytryny. Podawać schłodzone.
Surówka jest u nas prawie od zawsze...Pierwszy raz jadłam ja zaproszona na grilla do znajomej - bardzo mnie zdziwiła..Surówka jest pyszna, zdrowa, świetnie pasuje do peeczonego mięsa i kiełbasek.
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.