Sałatka gyros
Przebój imprez grillowych i nie tylko :) Przepis na tę smaczną warstwową sałatkę znalazłam kiedyś na gazetowym forum Kuchnia - niestety nie pamiętam , czyjego jest autorstwa. Robiłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem bardzo szybko znika :)
Składniki :
- 2 filety z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 1 przyprawa gyros ( używam Kotanyi )
- 2 czerwone cebule
- kilka ogórków konserwowych ( 4-5 )
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasolki
- ketchup pikantny
- majonez
sos :
- 1 duży jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól , pieprz
do smażenia :
- oliwa lub olej
Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę , obtoczyć w przyprawie gyros i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie usmażyć na oliwie.
Kapustę drobno posiekać , cebulkę i ogórki pokroić w kostkę. W dużej salaterce układać kolejno :
- połowę poszatkowanej kapusty
- usmażone piersi z kurczaka
- cebulę
- ogórki konserwowe
- odsączoną kukurydzę
- warstwę ketchupu
- odsączoną i opłukaną fasolkę
- warstwę majonezu
- resztę kapusty
Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem polać sosem : jogurt rozmieszać z majonezem , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekany drobno koperek i doprawić solą i pieprzem.