Łosoś w tej wersji jest soczysty, aromatyczny i przygotowanie trwa chwilkę (dla zabieganych można ostatecznie pomiąć lub skrócić czas leżakowania rybki w sosie)
Mamy karnawał, krótki w tym roku, więc może tym bardziej należy go wykorzystać na spotkania z przyjaciółmi przy dobrym jedzonku? Jeśli się ze mną zgadzacie to zapraszam na krewetkową sałatkę, idealną jako przekąska.
Każdy z nas ma na pewno takie danie, które od czasu do czasu przygotowuje tylko po to, aby poprawić sobie humor. Ten łosoś zdecydowanie jest dla mnie właśnie takim daniem. Połączenie łososia z pesto bazyliowym jest wspaniałą kombinacją, niesamowicie aromatyczną i delikatną.
To danie robiłam już jakiś czas temu, kiedy dostępna była młoda kapusta. Kotleciki można jednak śmiało zrobić i podać z czymś zupełnie innym - to już zależy od Was.
Kolejny przepis z cyklu samo zdrowie... Krewetki smażone na oliwie, z czosnkiem, pietruszką i bardzo drobno pokrojoną czerwoną papryką... Do tego chleb i lunch gotowy!
To coś powstało trochę z przypadku. Nie miałam pomysłu co zrobić z kupionym kawałkiem łososia w promocji, a w lodówce błąkała się cukinia. Na poczekaniu w kilka minut stworzyłam coś naprawdę pysznego i świetnie komponującego się.
Do tej potrawy mam duży sentyment. Pierwszy raz jadłam ją na Malcie w restauracji. Później w Toskanii, gdzie gotowaliśmy sobie sami. Zatęskniło mi się za wakacjami, więc przygotowałam je znowu, tym razem we własnej kuchni.
Jakiś czas temu pierwszy raz zakupiłam filet z pstrąga łososiowego. Zastanawiałam się, czy po prostu nie usmażyć go lub nie upiec w folii, tak zwyczajnie, ale przypomniałam sobie o przepisie na chińską potrawę z pstrąga i ananasa, na która kiedyś miałam ochotę. Okazało się, że połączenie ryby i ananasa jest bardzo udana, a danie naprawdę smaczne. Warto wypróbować :)
Tak się świetnie składa, że coraz częściej i w Polsce kupić można dobrej jakości owoce morza. Ostatnio skusiłam się na kalmary. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób, jako chrupiąca przekąskę.
Dzisiaj przepis na rybę, który sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Łosoś pieczony z dużą ilością warzyw : cebulą, korzeniem pietruszki, marchewką i kapustą włoską. Ryba mimo długiego czasu pieczenia, dzięki pierzynce z warzyw zachowuje soczystość. Proste i bardzo smaczne danie. Polecam! :)