Filet z dorsza w ogórkowym ryżu.

Filet z dorsza w ogórkowym ryżu.

Fillet of cod in a cucumber rice.
Zdjęcie - Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki.
100 g ryżu długoziarnistego

350 ml bulionu drobiowego

1 ogórek średni

350 g filetów z dorsza

2 łyżki koperku

100 ml śmietany kremówki

1 łyżka soku z cytryny

1 żółtko

1 pomidor

sól,

pieprz

Wykonanie.

Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać.

Kategorie przepisów