Łosoś w chilli i sezamie

A może na piątek pyszna rybka? Celebrujecie rybne piątki? U nas stało się to trochę "świecką tradycją". Niezależnie czy jecie rybki z powodów religijnych - postu w piątek czy z jakiś innych, najważniejsze żeby je jeść, bo są zdrowe, a jemy ich stanowczo za mało. Wiadomo, ryba jest dobra na wszystko :) Kiedy Bartek był mały jadł ryby w każdej postaci, potem się na nie obraził, bo mają oczy (oczywiście na jego talerzu nigdy z oczami nie lądowały, ale nie ma to jak dopuścić do oglądania programów przyrodniczych gdzie pływa sobie nemo, a jeszcze do oceanarium zaprowadzić, no i klops), na szczęście "odbraził" się i znowu pałaszuje. I właśnie dlatego żeby ryb jeść jak najwięcej celebrujemy rybne piątki.
Łosoś w chilli i sezamie.
  • filet z łososia
  • słodki sos chilli tajski
  • sezam jasny i czarny
Zdjęcie - łosoś w chilli i sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Łososia odfiletowałam, posmarowałam z każdej strony sosem chilli i odstawiłam na 30 minut. Następnie wrzuciłam na suchą patelnię i usmażyłam z obu stron po 5 minut - czas zależy od grubości łososia. Zdjęłam z patelni i posypałam sezamem. Zjedliśmy z ryżem. Łosoś w tej wersji jest soczysty, aromatyczny i przygotowanie trwa chwilkę (dla zabieganych można ostatecznie pomiąć lub skrócić czas leżakowania rybki w sosie)

Przepisy z tych kategorii

Dorsz zapiekany z porami

Dorsz zapiekany z porami

figmara figmara
figowe smaki

Ryba smażona w cieście
1

Ryba smażona w cieście

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Smażona ryba
1

Smażona ryba

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Halibut z pieca
1

Halibut z pieca

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Świeża makrela pieczona

Świeża makrela pieczona

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Paluszki rybne w cieście filo z chrzanowym twarożkiem
2

Paluszki rybne w cieście filo…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu