Pstrąg z ananasem po chińsku
Jakiś czas temu pierwszy raz zakupiłam filet z pstrąga łososiowego. Zastanawiałam się, czy po prostu nie usmażyć go lub nie upiec w folii, tak zwyczajnie, ale przypomniałam sobie o przepisie na chińską potrawę z pstrąga i ananasa, na która kiedyś miałam ochotę. Okazało się, że połączenie ryby i ananasa jest bardzo udana, a danie naprawdę smaczne. Warto wypróbować :)
PSTRĄG Z ANANASEM PO CHIŃSKU
(2 porcje)
350g filetu z pstrąga (zwykłego lub łososiowego),
2-3 plastry świeżego ananasa (ewentualnie z puszki),
1 łodyga selera naciowego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka sosu sojowego,
3-4 łyżki soku ananasowego,
1/3 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego,
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
1 łyżka oleju, liście selera i paseczki czerwonego chili do dekoracji
Plastry ananasa pokroić na kawałki, a selera w plasterki. Czosnek posiekać.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w paski (oddzielając skórę).
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić seler, ananas i czosnek. Smażyć, mieszając, przez 1-2 minuty. Dodać sos sojowy, sok ananasowy i bulion. Zagotować. Dodać rybę i gotować jeszcze 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Na koniec udekorować potrawę poszatkowanymi liśćmi selera i paseczkami chili.
Podawać z ryżem.
(Przepis z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)