Łosoś z cukinią
To coś powstało trochę z przypadku. Nie miałam pomysłu co zrobić z kupionym kawałkiem łososia w promocji, a w lodówce błąkała się cukinia.
Na poczekaniu w kilka minut stworzyłam coś naprawdę pysznego i świetnie komponującego się. Łosoś z cukinią świetnie smakuje tak po prostu - sam lub z chlebem. Przygotowaną "bazę" można wykorzystać także do przygotowania dań z makaronem - zarówno na ciepło jak i na zimno w wersji sałatkowej.
Łosoś z cukinią
SKŁADNIKI:
- 30 dkg filetu z łososia bez skóry
- 1-2 cukinie
- 2-3 ząbki czosnku
- 25 dkg serka mascarpone
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Rybę pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego łososia, oprószyć solą i obsmażyć ze wszystkich stron. Rybę zdjąć z patelni i w jej miejsce wrzucić cukinię. Smażyć kilka minut. Dodać czosnek i razem smażyć jeszcze kilka minut.
Do cukinii dodać łososia i serek mascarpone. Wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę trzymać na ogniu, aby smaki połączyły się. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: