Makaron z owocami morza w sosie pomidorowym
Do tej potrawy mam duży sentyment. Pierwszy raz jadłam ją na Malcie w restauracji. Później w Toskanii, gdzie gotowaliśmy sobie sami. Zatęskniło mi się za wakacjami, więc przygotowałam je znowu, tym razem we własnej kuchni.
MAKARON Z OWOCAMI MORZA W SOSIE POMIDOROWYM
(2 porcje)
180g makaronu linguine (może być też spaghetti lub tagliatelle),
2 garści mrożonych owoców morza,
1 puszka krojonych pomidorów,
2-3 łyżki oliwek (czarnych lub zielonych),
½ cebuli,
2 ząbki czosnku,
100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne),
1-2 łyżki oliwy,
natka pietruszki,
sól i pieprz
Owoce morza rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i owoce morza. Smażyć minutę, po czym wlać wino. Dusić 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki i pokrojone oliwki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 5-7 minut, aż sos trochę odparuje i się zagęści. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z sosem i od razu podawać.
Na wierzchu można dodatkowo posypać natką.