Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym
Jak wiecie do wielbicieli mięs specjalnie nie należę , ale za to do wielbicieli krewetek jak najbardziej!
Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu pojawiały coraz częściej.
Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki.
Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron tagliatelle – ok. 250 g
* krewetki – ok. 20 szt
* cebula dymka – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* papryka czerwona – 1 szt
* por – 1 szt
* przecier pomidorowy – 2 łyżki
* bulion warzywny – 1 szkl
* sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka pora – przesmażamy.
Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę , a następnie cały czas mieszając smażymy ok. 3 minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ).
Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy.
Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku.
Podajemy gorące z przygotowanym makaronem.
Smacznego!