Kardamon – przyprawa "świąteczna" gdyż najdroższa na świecie, zaraz po szafranie. (...) W przepisie wykorzystałam jednak kardamon do aromatyzowania sosu pomidorowego, gdyż śledzie wchłonęły już aromat octu jabłkowego.
. Takim oto pomysłem są dzisiejsze śledzie, kupujemy, moczymy 3 dni, marynujemy 3 dni, a potem delektujemy się.....chwilę? No może być i tak, ale zawsze możecie przygotować bardziej opasłe słoje i cieszyć się śledziami jeszcze po Świętach. Zatem jeśli Wasze śledzie wciąż nurkują w misce z wodą, macie już dla nich świetne zastosowanie.
Dorsz w migdałach i orzechach nerkowca, jest delikatny, zdrowy i szybki w przygotowaniu, więc na pewno go pokochacie. Dzięki pieczeniu i braku konieczności smażenia ryby na oleju, danie jest na tyle lekkie, że nada się również na kolację.
Dzisiaj mam dla Was propozycję – pieczony łosoś z cukiniowym makaronem. Jeśli lubicie łososia to na pewno będziecie zachwyceni tym przepisem. To idealny przepis na szybki i zdrowy obiad. Na początku nie byłam zachwycona pomysłem na dodatek nasion kminu czy kminku do łososia, ale muszę powiedzieć, że w takim połączeniu z cukrem muscovado, czosnkiem i octem tworzy ciekawy smak.
Wszystko robi się na jednej blasze i całkowicie bezproblemowo :) Okoń ma delikatne i soczyste mięso. Smakował mi o wiele bardziej niż np. dorsz, którego aromat jest dla mnie zbyt intensywny. Mimo, że jest to ryba morska, znacznie bliżej (według mnie) mu do pstrąga. Na pewno jeszcze nieraz sięgnę po tę rybę :)
Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i zapieczony z mozzarellą. Może być coś smaczniejszego? :-)
Danie dzisiejsze jest pyszne i bardzo bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli dysponujecie wokiem, śmiało można zrobić je w woku, ja wciąż nie mam. Ale! Dobra ceramiczna patelnia też da radę. (...)Nie przerażajcie się długością listy przypraw, świat się nie zawali jeśli nie posiadacie w kuchni wszystkiego. Polecam bardzo!
Oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej. Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym. Obiad prosty, expresowy i niezwykle smakowity. Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek, bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji.
Dziś będzie danie rybne. Bardzo żałuję, że tak rzadko mam dla Was przepis z udziałem ryby. Moje dzieci jakoś oporne są i ciężko mi tą rybę przemycać. Gdy przyrządzam ją sporadycznie to przy pewnych protestach z ich strony, jakoś udaje mi się przekonać je do zjedzenia.