Kolejny przepis, gdzie produkt mówi sam za siebie. Piękny kawałek łososia atlantyckiego. Pieczony na klarowanym maśle, zielona pietruszka, sól i świeżo mielony pieprz. Cóż więcej potrzeba? Polecam!
Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. :-)
Dawno nie serwowałam śledzi, a że spodobał mi się przepis znaleziony na blogu Ani, postanowiłam i ja go wypróbować, zwłaszcza że akurat miałam w lodówce wszystkie składniki do sosu. Sos przypomina w smaku znany wszystkim sos tatarski, jest jednak bardziej wyrazisty dzięki kaparom i curry. Bardzo nam smakował (zwłaszcza mojemu M.) i doskonale pasował do śledzi :)
Pstrąg jest jedną z tych ryb , które chyba zjadam najczęściej i które najbardziej lubię.
Smażony na patelni z masełkiem , czosnkiem i koperkiem …. duszony z porami … albo tak jak dziś zapiekany z ziemniakami i innymi warzywami.
Przyrządzony w ten sposób jest niesamowicie aromatyczny … delikatny … i soczysty.
Dzięki dodatkowi warzyw takie danie syci na długie godziny.
Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych. Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć. Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewe1elacyjnie. Przekonajcie się sami.
Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ śledzie lubię chyba każde, mogę je jeść o każdej porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-) Proponuję po szwedzku
Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości.
Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!
Są naprawdę pyszne. Podałam je bardzo tradycyjnie,z sosem pieczarkowym, puree ziemniaczanym i ćwikłą. Bardzo proste, niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!
Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku, ziół i tartej bułki, na pewno warta jest wypróbowania.
Trudno Wam sobie wyobrazić Wigilię bez karpia? Obok tradycyjnej wigilijnej ryby zaserwujcie gościom różowego, soczystego łososia w towarzystwie cytrynowych kaparów z oliwkami i koperkiem. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na Wigilię.