Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem
Dzisiaj mam dla Was propozycję – pieczony łosoś z cukiniowym makaronem. Jeśli lubicie łososia to na pewno będziecie zachwyceni tym przepisem. To idealny przepis na szybki i zdrowy obiad. Na początku nie byłam zachwycona pomysłem na dodatek nasion kminu czy kminku do łososia, ale muszę powiedzieć, że w takim połączeniu z cukrem muscovado, czosnkiem i octem tworzy ciekawy smak. Niestety nie miałam oleju z orzechów arachidowych, który pewnie by jeszcze urozmaicił smak tego łososia. Jednak wersja z olejem rzepakowym jest i tak bardzo smaczna. Zapraszam na pieczonego łososia z cukiniowym makaronem :-)
Pieczony łosoś z cukiniowym makaronemSkładniki
- 4 filety z łososia po około 200g każdy
- 3 łyżki jasnego cukru muscovado
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (u mnie nasiona kminku)
- 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 3 łyżki oleju z orzechów arachidowych (u mnie rzepakowy) plus extra do posmarowania blaszki
- sól, pieprz
- 2 cukinie
Blaszkę/naczynie żaroodporne posmarować olejem. Łososia opłukać, osuszyć i ułożyć na blaszce/w naczyniu.
Do miseczki włożyć cukier, zmiażdżony czosnek, 1 łyżkę zmiażdżonych nasion kminu lub kminku, paprykę, ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dobrze zamieszać i posmarować miksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury.
Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze.
Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze cukinie -przy kupnie- albo te większe przekroić wzdłuż na pół i dopiero strugać plastry.
Pozostałą łyżkę oleju wylać na patelnię. Wrzucić pozostałe nasiona kminu/kminku i smażyć około 10 sekund. Dorzucić plastry cukinii i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aby cukinia lekko zmiękła.
Smacznego :-)
źródło: 200 light weekday meals, Hamlyn