Dorsz pieczony w migdałach i orzechach nerkowca
Dorsz w migdałach i orzechach nerkowca, jest delikatny, zdrowy i szybki w przygotowaniu, więc na pewno go pokochacie. Dzięki pieczeniu i braku konieczności smażenia ryby na oleju, danie jest na tyle lekkie, że nada się również na kolację.
Tak jak pisałam we wcześniejszym poście wybór ryby do 'morskiej' kolacji, nie był łatwy. Jako, że w MAKRO wybór jest naprawdę spory, znalezienie idealnej sztuki zajęło mi odrobinę czasu. Zależało mi na tym by dostać świeży filet, po to by móc później szybko go przyrządzić i mieć czas na przygotowanie pozostałych przekąsek. Dorsz w połączeniu z delikatną panierką z migdałów i orzechów nerkowca okazał się strzałem w dziesiątkę.
Jeżeli kupujecie ryby i nie macie pewności co do ich świeżości warto zwrócić uwagę na kilkę rzeczy. W przypadku całych ryb najlepiej zbadać skrzela, które powinny być czerwone, ważny jest też zapach oraz ogólny zdrowy wygląd. Jeżeli kupujemy same tusze, bądź filety wyznacznikiem świeżości będzie sprężystość mięsa.
Składniki (2 osoby):
filet z dorsza / polędwiczka z dorsza
garść płatków migdałowych
garść orzechów nerkowca
sól pieprz
50g masła
cytryna
Blendujemy orzechy nerkowca z migdałami tak by otrzymać proszek. Dorsza myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie lekko przyprawiamy. Po doprawieniu, obtaczamy rybę w orzechowej panierce, a następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym. Całość skrapiamy sokiem z połówki cytryny, drugą połówkę kroimy w plastry i układamy na kawałkach ryby. Na wierzch kładziemy masło.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez około 30 minut.