Miodowe śledzie z żurawiną
Do mojej świątecznej listy dorzucam kolejną propozycję, tym razem są to śledzie z żurawiną. Niezwykle wyraziste, aromatyczne, po prostu pyszne. Śledzie to oprócz czerwonego barszczu i uszek moje ulubione wigilijne jedzenie. Dlatego z ciekawością odkrywam kolejny przepis. Ten jest genialny.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych*
- 2 cebule
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki miodu
- sok z cytryny
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- kilka plasterków cytryny
- szklanka mleka
Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Zalać żurawinę i cebulę. Odstawić na parę godzin. W tym czasie filety wymoczyć w mleku, a następnie odlać i ułożyć w salaterce, zalć sosem. Wstawić do lodówki na 2 dni. Wyłożyć półmisek, obłożyć cebulą i żurawiną.
*Jeśli ktoś tak jak ja nie przepada za solonymi śledziami można użyć śledzi marynowanych w occie i wtedy pominąć moczenie w mleku.
Smacznego:)