Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby

Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby

Przy pomocy boskich mocy udało mi się przygotować aż trzy rodzaje śledzi na tegoroczne Święta. Nieodzownym towarzyszem każdego świątecznego szaleństwa okazał się ołówek i kartka skrywająca plan działania w kuchni. Fakt jej nieustannego gubienia doprowadza mnie jedynie do perfekcji w ponownym planowaniu zamierzonych działań i przesuwaniu tych możliwych do wykonania we wcześniejszym terminie jak najdalej od Wigilii. Takim oto pomysłem są dzisiejsze śledzie, kupujemy, moczymy 3 dni, marynujemy 3 dni, a potem delektujemy się.....chwilę? No może być i tak, ale zawsze możecie przygotować bardziej opasłe słoje i cieszyć się śledziami jeszcze po Świętach. Zatem jeśli Wasze śledzie wciąż nurkują w misce z wodą, macie już dla nich świetne zastosowanie.
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledzie nr I z rodzynkami w pomidorowo-kardamonowym sosie

Składniki 1 kg śledzi matiasy
3 cebule
750 ml dobrej jakościowo pomidorowej pasaty najlepiej domowej
100 g koncentratu pomidorowego
5 całych ziaren kardamonu
100 g rodzynek
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka mielonego kardamonu
cukier puder (opcjonalnie)

Śledzie nr II ze śliwkami w octowo-korzennej zalewie
Składniki
500 g śledzi matiasy
125 g wędzonych śliwek
3 liście laurowe
2 całe anyże gwiazdkowe
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka goździków
2 laski cynamonu
5 całych nasion kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
150 ml octu
1 łyżka cukru

Śledzie na III z pieczonymi cytrynami i melisą
Składniki
1 kg śledzi matiasy
1 duża cytryna
300 ml oleju lnianego lub rzepakowego
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 anyże gwiazdkowe
5 całych nasion kardamonu
kilka goździków
sól kilka gałązek
świeżej melisy 


Przygotowanie:
UWAGA: przed przygotowaniem śledzi muszą one się moczyć ok 2-3 dni, ja moczę śledzie w wodzie, następnie odlewam wodę i przystępuję do marynowania 1. Śledzie nr I - na suchej patelni podprażamy nasiona kardamonu, kiedy zaczną wydzielać aromat, dodajemy je do pasaty pomidorowej, doprawiamy koncentratem pomidorowym i mielonym kardamonem, w razie konieczności dodajemy cukier puder. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z pestek winogron, solimy żeby szybciej zmiękła, nie rumienimy. Pokrojone w 3 cm kawałki śledzie, mieszamy z podsmażoną cebulką, rodzynkami i sosem pomidorowym, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na ok 3 dni. 2. Śledzie nr II - na suchej patelni podprażamy anyż, kardamon, goździki, pokruszone liście laurowe, złamane laski cynamonu, nasiona kolendry, w rondlu zagotowujemy 2 szklanki wody i 150 ml octu, kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat dodajemy do nich resztę mielonych przypraw, chwilę podprażamy, uważając żeby nie zaczęły się palić. Podprażone przyprawy wrzucamy do gotującej się zalewy octowej, zdejmujemy z ognia i studzimy. W płaty śledziowe zawijamy śliwki, można po dwie jeśli płaty są duże. Rolmopsy spinamy dwiema wykałaczkami następnie przecinamy rolmopsa na pół, powstaną w ten sposób dwa węższe kawałki ze śliwką w środku. Rolmopsy układamy w słoiku, zalewamy zimna zalewą octowo-korzenną. Wstawiamy do lodówki na ok 3 dni. 3. Śledzie na III - piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, cytrynę dobrze szorujemy, następnie kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia, solimy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, cytryna powinna lekko się zarumienić ale wciąż pozostać soczysta. Na suchej patelni podprażamy przyprawy, dodajemy je do oleju, w słoiku układamy kawałki śledzi, pomiędzy nie upychamy upieczone cytryny oraz listki melisy, całość zalewamy olejem z przyprawami. Wstawiamy do lodówki na ok 3 dni. Udanego marynowania! Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Śledziowe trio - czyli śledzie marynowane na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów