Ryba w zalewie pomidorowej
Karnawał sprzyja spotkaniom towarzyskim dlatego z pewnością przyda się przepis na taką rybę, którą można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, ale można ja przechowywać w lodówce znacznie dłużej. Z podanej proporcji wyszedł mi 1 litrowy słoik ryby.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki octu
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki ketchupu
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 3 cebule
- liść laurowy, ziele angielskie, sól
- 3-4 płaty ryby np. morszczuka
- 1 jajko + mąka
Zagotować wodę, cukier, ocet, olej, sól, liście, ziele. Do gotującej się wody dodać pokrojoną w krążki cebulę. Dodać ketchup i koncentrat i ponownie zagotować. Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i jajku, usmażyć. W dużym słoiku ułożyć ryby warstwami, zalać gorącą zalewą i odstawić na kilka dni.
Smacznego:)