Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

Karnawał sprzyja spotkaniom towarzyskim dlatego z pewnością przyda się przepis na taką rybę, którą można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, ale można ja przechowywać w lodówce znacznie dłużej. Z podanej proporcji wyszedł mi 1 litrowy słoik ryby.

Zdjęcie - Ryba w zalewie pomidorowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 cebule
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól
  • 3-4 płaty ryby np. morszczuka
  • 1 jajko + mąka

Zagotować wodę, cukier, ocet, olej, sól, liście, ziele. Do gotującej się wody dodać pokrojoną  w krążki cebulę. Dodać ketchup i koncentrat i ponownie zagotować. Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i jajku, usmażyć. W dużym słoiku ułożyć ryby warstwami, zalać gorącą zalewą i odstawić na kilka dni.

Smacznego:)

Kategorie przepisów