Dwa filety z pstrąga myjemy i osuszamy. Solimy do smaku i smażymy na masełku . Robimy sos. Koperek i mięte świeżą siekamy i miksujemy blenderem z śmietana i jogurtem...
Ryba jest wyśmienita. Połączenie masła, bułki tartej i chrzanu daje niesamowicie smaczną pierzynkę pod którą kryje się biała, apetyczna ryba. Przepis jest godny polecenia co niniejszym czynię. Polecam wszystkim zabieganym jak i tym co mają więcej czasu a chcą spróbować czegoć naprawdę smacznego:)
Śledzie wyciągamy z zalewy odsączamy i siekamy dość drobno. Korniszony kroimy w małą kosteczkę. Grzybki marynowane najlepiej leśne odcedzamy i siekamy...
Kolejny pyszny, bezproblemowy obiad, a przy tym całkiem oryginalny. Niecodziennie przecież zdarza się jeść czerwoną kapustę, która niezasłużenie nie jest zbyt popularna. Jej smak dobrze współgra z wyraziście doprawionym łososiem i pieczonymi ziemniaczkami.
Improwizowane danie z łososia, które mnie totalnie zachwyciło swoim smakiem i wyglądem. Robiąc je nawet nie przypuszczałam jak wspaniale wyjdzie! Nawet nie umiem tego dania odpowiednio nazwać więc niech będzie to wykwintna zapiekanka z łososia owinięta w liście szpinaku. Danie niezwykle proste do wykonania,lekkie, zdrowe, smaczne, aromatyczne i o wspaniałym wyglądzie.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Nie przepadam za karpiem dlatego co roku przed świętami eksperymentuję, poszukując nowego, smacznego przepisu, na inne gatunki ryb. W tym miejscu chcę podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem dzięki któremu wyczarujecie pyszne, pełne naturalnych aromatów danie. Oprócz tego, że jest kolorowe, cudnie pachnie i smakuje to przygotowanie go zabiera tylko 20 minut.
Wypróbowałam i mogę śmiało polecić na święta pyszną sałatkę śledziową z porem i czerwoną fasolą. Na początku nie umiałam wyobrazić sobie śledzia z fasolą ale sałatka jest naprawdę znakomita. Śledź i por nadają ostrego smaku tej sałatce a fasola jakby ją łagodzi.
Ryba słodko kwaśna z dodatkiem brzoskwiń to bardzo ciekawe połączenie i idealnie do siebie pasują. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Moniki, za co serdecznie jej dziękuję :-) a Wam ją polecam
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał
Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który, poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.