Łosoś marynowany z chili i pomarańczą
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Nie przepadam za karpiem
dlatego co roku przed świętami eksperymentuję, poszukując nowego, smacznego
przepisu, na inne gatunki ryb. W tym miejscu chcę podzielić się z Wami bardzo
prostym przepisem dzięki któremu wyczarujecie pyszne, pełne naturalnych aromatów danie. Oprócz tego, że jest kolorowe, cudnie pachnie i smakuje to przygotowanie go zabiera tylko 20 minut.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
Na łososia
- 500 g filetu z łososia, bez skóry,
- 200 ml oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do smażenia,
- 1 łyżka nasion kolendry,
- 1 ½ łyżki posiekanej dymki (zielona część),
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki,
- 2 świeże czerwone chilli, (jedna pokrojona w cieniutkie paseczki, druga w bardzo drobną kosteczkę,
- 3 liście laurowe
- skórka starta z jednej pomarańczy,
- sok z jednej pomarańczy,
- 3 łyżki białego octu winnego,
- 3 łyżki białego wytrawnego wina,
- sól morska świeżo mielona,
- świeżo mielony czarny pieprz,
Na „Tagliatelle” z cukinii
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposóbwykonania:
Filety z łososia:
- filety płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na cztery równe kawałki, oprószamy solą, pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek przez około 3-4 min. z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia,
- na suchą patelnię wsypujemy nasiona kolendry i podgrzewamy aż zaczną uwalniać zapach. Przekładamy do moździerza i lekko zgniatamy.
- zgniecione nasiona kolendry wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w słoiczku, zamykamy i potrząsając energicznie kilka razy, łączymy wszystkie składniki marynaty.
- marynatą zalewamy usmażonego łososia, naczynie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin,
- marynowane filety z łososia podajemy w temperaturze pokojowej z sałatą i chrupiącym pieczywem lub „Tagliatelle” z cukini
„Tagliatelle” z cukinii:
- cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw tniemy na cieniutkie paseczki,
- tak powstałe „tagliatelle” z cukinii gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie,
- ugotowaną cukinię odcedzamy, skrapiamy odrobiną marynaty z łososia, układamy filety i życzę smacznego
Polecam również:
1. Śledzie z rodzynkami i orzechami
2. Łososia z rozmarynem w sosie pomidorowo-bazyliowym