Łosoś marynowany z chili i pomarańczą

Łosoś marynowany z chili i pomarańczą

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Nie przepadam za karpiem
dlatego co roku przed świętami eksperymentuję, poszukując nowego, smacznego
przepisu, na inne gatunki ryb. W tym miejscu chcę podzielić się z Wami bardzo
prostym przepisem dzięki któremu wyczarujecie pyszne, pełne naturalnych aromatów danie. Oprócz tego, że jest kolorowe, cudnie pachnie i smakuje to przygotowanie go zabiera tylko 20 minut.

 

Zdjęcie - Łosoś marynowany z chili i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Łosoś marynowany z chili i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

 Na łososia

  • 500 g filetu z łososia, bez skóry,
  • 200 ml oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do smażenia,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 1 ½ łyżki posiekanej dymki (zielona część),
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki,
  • 2 świeże czerwone chilli, (jedna pokrojona w cieniutkie paseczki, druga w bardzo drobną kosteczkę,
  • 3  liście laurowe
  • skórka starta z jednej pomarańczy,
  •  sok z jednej pomarańczy,
  • 3 łyżki białego octu winnego,
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina,
  • sól morska świeżo mielona,
  •  świeżo mielony czarny pieprz, 

Na „Tagliatelle” z cukinii

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Sposóbwykonania:

Filety z łososia:

  1. filety płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na cztery równe kawałki, oprószamy solą, pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek przez około 3-4 min. z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia,
  2. na suchą patelnię wsypujemy nasiona kolendry i podgrzewamy aż zaczną uwalniać zapach. Przekładamy do moździerza i lekko zgniatamy.
  3. zgniecione nasiona kolendry wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w słoiczku, zamykamy i potrząsając energicznie kilka razy, łączymy wszystkie składniki marynaty.
  4. marynatą zalewamy usmażonego łososia, naczynie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce  na co najmniej 12 godzin,
  5. marynowane filety z łososia podajemy w temperaturze pokojowej z sałatą i chrupiącym pieczywem lub „Tagliatelle” z cukini

 

„Tagliatelle” z cukinii:

  1. cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw tniemy na cieniutkie paseczki,
  2. tak powstałe „tagliatelle” z cukinii gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie,
  3. ugotowaną cukinię odcedzamy, skrapiamy odrobiną marynaty z łososia, układamy filety i życzę smacznego

 

Polecam również:

1.  Śledzie z rodzynkami i orzechami

2.  Łososia z rozmarynem w sosie pomidorowo-bazyliowym



Kategorie przepisów