Meshweya
Sałatka ta jest bardzo popularna w Tunezji. Meshweya oznacza "pieczona" ponieważ znajdujące się tu warzywa są pieczone lub grilowane. Sałatka może być samodzielna przekąską. Jest lekka i bardzo smaczna.
Źródło: Claudia Roden: Łatwa kuchnia śródziemnomorska
Składniki:
- 3 cebule (użyłam czerwonej)
- 3 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 cukinia
- puszka tuńczyka w zalewie
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
- 1 łyżka kaparów
- 8-12 czarnych lub zielonych oliwek
- 4-5 łyżek oliwy extra virgin
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
Cebulę, paprykę, cukinię i pomidory pokroić w plasterki, skropić oliwą i upiec w piekarniku lub ugrilować na patelni. Wszystkie składniki sałatki ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Dodać tuńczyka i jajka. Następnie przybrać kaparami, oliwkami. Wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz kminek i polać otrzymanym sosem sałatkę. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)