Śledź w śmietanie
 
              
 
 
 Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który,  poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.
 
 Składniki:
- 500g filetów śledziowych
- 2 -3 cebule
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, papryka do smaku
Śledzie namoczyć.
 Pokroić w grubą kostkę.
 Cebule posiekać, sparzyć na sitku.
 Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
 Śledzie połączyć z cebulą, jabłkiem.
 Dodać śmietanę i majonez.
 Doprawić pieprzem i papryką do smaku.
 Śledzie włożyć na kilka godzin do lodówki.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
 
            