Śledź w śmietanie
Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który, poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.
Składniki:
- 500g filetów śledziowych
- 2 -3 cebule
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, papryka do smaku
Śledzie namoczyć.
Pokroić w grubą kostkę.
Cebule posiekać, sparzyć na sitku.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Śledzie połączyć z cebulą, jabłkiem.
Dodać śmietanę i majonez.
Doprawić pieprzem i papryką do smaku.
Śledzie włożyć na kilka godzin do lodówki.