Duński półmisek śledziowy

Duński półmisek śledziowy

Kochani! Nie ukrywam, że jestem nieco zawiedziona słabym odzewem z Waszej strony w kwestii akcji Kuchnia skandynawska. Może po prostu akcje robią się już mniej popularne, nie każdy chce reklamować inny blog u siebie, no cóż u mnie nie trzeba wstawiać banera, wystarczy link do zaproszenia z bloga… Chciałabym tą akcją spopularyzować nieco kuchnie skandynawską w Polsce!

Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał ;) Tylko pamiętajcie, żeby najlepiej kupić te solone (nie w zalewie) i dobrze je przepłukać wcześniej.

 

Zdjęcie - Duński półmisek śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

4 matiasy

Sos: 3 łyżki kaparów

3 łyżki posiekanej cebuli

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego koperku

2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych

2/5 szklanki śmietany 18%

2/5 szklanki majonezu

1 łyżeczka curry

1 łyżka ketchupu

koperek do dekoracji

 

1. Śledzie (matiasy) moczyć przez noc. Odsączyć i pokroić w małe kawałki. Ułożyć na półmisku.

2. Posiekać kapary, cebulę, szczypiorek, koperek i ogórki konserwowe.

3. Wymieszać śmietanę z majonezem, ketchupem i curry. Połączyć z posiekanymi składnikami.

4. Polać sosem śledzie na półmisku. Udekorować gałązkami koperku.

5. Można podawać oddzielnie jako przekąska lub z połówkami jajek na twardo, lub z gorącymi ziemniakami.

Zdjęcie - Duński półmisek śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tags: Dania, kapary, Skandynawia, śledzie

Kategorie przepisów