Duński półmisek śledziowy
Kochani! Nie ukrywam, że jestem nieco zawiedziona słabym odzewem z Waszej strony w kwestii akcji Kuchnia skandynawska. Może po prostu akcje robią się już mniej popularne, nie każdy chce reklamować inny blog u siebie, no cóż u mnie nie trzeba wstawiać banera, wystarczy link do zaproszenia z bloga… Chciałabym tą akcją spopularyzować nieco kuchnie skandynawską w Polsce!
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał Tylko pamiętajcie, żeby najlepiej kupić te solone (nie w zalewie) i dobrze je przepłukać wcześniej.
Składniki:
4 matiasy
Sos: 3 łyżki kaparów
3 łyżki posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
2/5 szklanki śmietany 18%
2/5 szklanki majonezu
1 łyżeczka curry
1 łyżka ketchupu
koperek do dekoracji
1. Śledzie (matiasy) moczyć przez noc. Odsączyć i pokroić w małe kawałki. Ułożyć na półmisku.
2. Posiekać kapary, cebulę, szczypiorek, koperek i ogórki konserwowe.
3. Wymieszać śmietanę z majonezem, ketchupem i curry. Połączyć z posiekanymi składnikami.
4. Polać sosem śledzie na półmisku. Udekorować gałązkami koperku.
5. Można podawać oddzielnie jako przekąska lub z połówkami jajek na twardo, lub z gorącymi ziemniakami.
Tags: Dania, kapary, Skandynawia, śledzie