Ananasa i banana obrać ze skóry, pokroić w kawałki, wrzucić do blendera. Zalać odrobiną mleka i zmiksować na gładką konsystencję. Dodać sok z cytryny, mleko i ponownie zmiksować, żeby powstała piana. Przelać do długich szklanek i gotowe
Nasze wczorajsze śniadanie było bardzo proste i zaserwowało mi mnóstwo wspomnień z domu rodzinnego. Uwielbiałam grzanki z jajkiem, tak na to mówiłam jak byłam dzieckiem i tak mówię dziś, uwielbia je M. i uwielbia nasz synek, oczywiście z keczupurkiem;)
Przypraw, które używam nie jest jakoś specjalnie dużo, ale są na tyle ważne, że doczekały się własnej półeczki w spiżarni :) (...) Ostatnio przybył nowy słoiczek. Stoi pomiędzy pieprzem czarnym i sodą oczyszczoną. Nazywa się: przyprawa do kurczaka. Jest to moja własna wersja. Aromatyczna, świeża i bez dodatku glutaminianu sodu.
Kupiłam pęczek szałwii - dużo za duży pęczek. Część zużyłam a resztę postanowiłam zachować na później. Najlepszym sposobem jest zamrożenie szałwii - mrożenie w pojemnikach na lody i na dodatek nie w wodzie, ale w oliwie.
Czerwony barszcz z uszkami jest moją ulubioną potrawą na wigilijnym stole. Inne dania zjem ale się nimi nie zachwycam natomiast barszcz uwielbiam. Na codzień jadamy barszcz zabielany a w święta najlepszy jest taki klarowny, który podajemy do uszek lub kapuśniaczków.
Zakochałam się w tych okrągłych, korzennych ciasteczkach w tamtych dniach bez pamięci i zajadałam nimi przez całą zimę, na zmianę ze Speculaasami (...). Nie przesadzę, jeśli nazwę je najszybszymi pierniczkami na świecie. Przygotowanie ciasta zajęło mi dosłownie 5 minut, drugie 5 poświęciłam na formowanie kulek i 20 na pieczenie.
Kiedy miałam jakieś czternaście-piętnaście lat zobaczyłam pierwszy raz reklamę Knoppersa, to była miłość od pierwszego wejrzenia i chyba trwa do dzisiaj...
Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z roszponki i rukoli jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią harmonizuje. Można go podawać na ciepło jak i na zimno.
Od kiedy spróbowałam pierogów w wersji pieczonej, wiem, że będą się one pojawiać często na naszym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu tak jak tradycyjne, za to w smaku zdecydowanie bogatsze. Delikatne, chrupiące ciasto z pewnością Wam posmakuje. Przepyszne zarówno na ciepło z gorącym barszczem, jak i na zimno jako przekąska