Czerwony barszcz wigilijny
Czerwony barszcz z uszkami jest moją ulubioną potrawą na wigilijnym stole. Inne dania zjem ale się nimi nie zachwycam natomiast barszcz uwielbiam. Na codzień jadamy barszcz zabielany a w święta najlepszy jest taki klarowny, który podajemy do uszek lub kapuśniaczków.
Składniki:
- 1 duże jabłko
- garść suszonych grzybów
- 4 buraczki
- ok.1,5 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 7 ziarenek pieprzu czarnego
- sól
Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Buraki zetrzeć na tarce. Do bulionu dodać buraki, grzyby razem z wywarem, jabłko, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min. Doprawić do smaku sola i pieprzem ale trzeba to zrobić ostrożnie ponieważ przez noc barszcz nabiera mocy i może się okazać, że jest za mocny. Dlatego ostateczne przyprawianie zostawiam na drugi dzień.
Smacznego:)