Czerwony barszcz wigilijny

Czerwony barszcz  wigilijny

Czerwony barszcz z uszkami jest moją ulubioną potrawą na wigilijnym stole. Inne dania zjem ale się nimi nie zachwycam natomiast barszcz uwielbiam. Na codzień jadamy barszcz zabielany a w święta najlepszy jest  taki klarowny, który podajemy do uszek lub kapuśniaczków.

Zdjęcie - Czerwony barszcz  wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • garść suszonych grzybów
  • 4 buraczki
  • ok.1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 7 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól

Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Buraki zetrzeć na tarce. Do bulionu dodać buraki, grzyby razem z wywarem, jabłko, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min. Doprawić do smaku sola i pieprzem ale trzeba to zrobić ostrożnie ponieważ przez noc barszcz nabiera mocy i może się okazać, że jest za mocny. Dlatego ostateczne przyprawianie zostawiam na drugi dzień.

Smacznego:)

Kategorie przepisów