Kurkowe kuleczki w sosie pomidorowym
 
            
 Smaczne kuleczki z mięsa mielonego z kurkami. Wszystko w sosie pomidorowym .
 
 składniki
 
 50 dag mięso mielone,
 15 dag kurki świeże,
 1 cebula,
 jajko,
 2 łyzeczki musztardy,
 pieprz biały 
 Sól,
 papryka słodka,
 1 słoiczek przecieru pomidorowego
 cukier,
 1 kostka bulionu warzywnego
 1/2 szt śmietany,
 1 łyżka mąki
 Kurki obieramy oczyszczamy i obgotowujemy. Następnie studzimy i kroimy drobno. Zimne kurki dodajemy do mięsa. Cebulę siekamy dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą pieprzem i papryką . Dodajemy jajko. Dobrze mieszamy .Odstawiamy na chwilę. Formujemy kulki ,obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący się bulion warzywny . Gotujemy. Ugotowane kulki wyciągamy z bulionu . Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy zagotowujemy. Doprawiamy sola i cukrem ,aby przełamać kwaśny smak. Doprawiamy pieprzem zaciągamy śmietaną z mąką . Wkładamy z powrotem kulki zagotowujemy.
 
  
 
 
            