Kurkowe kuleczki w sosie pomidorowym
Smaczne kuleczki z mięsa mielonego z kurkami. Wszystko w sosie pomidorowym .
składniki
50 dag mięso mielone,
15 dag kurki świeże,
1 cebula,
jajko,
2 łyzeczki musztardy,
pieprz biały
Sól,
papryka słodka,
1 słoiczek przecieru pomidorowego
cukier,
1 kostka bulionu warzywnego
1/2 szt śmietany,
1 łyżka mąki
Kurki obieramy oczyszczamy i obgotowujemy. Następnie studzimy i kroimy drobno. Zimne kurki dodajemy do mięsa. Cebulę siekamy dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą pieprzem i papryką . Dodajemy jajko. Dobrze mieszamy .Odstawiamy na chwilę. Formujemy kulki ,obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący się bulion warzywny . Gotujemy. Ugotowane kulki wyciągamy z bulionu . Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy zagotowujemy. Doprawiamy sola i cukrem ,aby przełamać kwaśny smak. Doprawiamy pieprzem zaciągamy śmietaną z mąką . Wkładamy z powrotem kulki zagotowujemy.