Risotto z dynią i szałwią
około 125 g dyni hokkaido - pokrojonej w drobna kostkę
ok 280 ml rosołu - najlepiej drobiowego, ale może być też wegetariański
1 mała cebula
6 listków szałwii - drobno siekanych
łyżka oliwy
80-90 g ryżu do risotta
ok 25 g masła
sól i pieprz do smaku
W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i usmażyłam na niej na miękko drobno siekaną cebulkę. Dodałam szałwii i przesmażyłam. Dodałam ryżu i przesmażyłam a następnie dolałam łyżkę wazową rosołu - całość gotowałam na małym ogniu, póki ryż nie wchłonął rosołu. Następnie dolałam kolejną porcję rosołu - mieszałam i gotowałam. I tak dalej - póki nie skończy się rosół. Pod sam koniec, kiedy ryż już będzie prawie miękki - dodałam pokrojoną w raczej drobną kostkę dynię oraz sól i pieprz do smaku.
Gdyby się okazało, że rosołu jest za mało, a ryż potrzebuje jeszcze płynu, można dodać przegotowanej wody.
Kiedy konsystencja risotta jest już odpowiednia - zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję masła, wymieszam dokładnie i gotowe. Nie dodaje sera do tej wersji risotta.
Przepis pochodzi z książki "River Cottage Cookbook" Hugh Fearnley-Whittingstall.