Śniadanie do łóżka #77: Serniczki dla leniwych
Niedzielne śniadanie powinno się wyróżniać tym, że trwa długo. Rozkoszując się weekendowym porankiem warto przygotować coś wyjątkowego do zjedzenia. Nie mam tu na myśli fanaberii w postaci serwowania na śniadanie kawioru i szampana. Nie trzeba specjalnie na tę okazję piec rano ciasta, czy wyginać się kilka godzin między garnkami. W tygodniu moje śniadania są zazwyczaj wytrawne. Dlatego soboty lub niedziele lubię zacząć czasem wyjątkowo, bo na słodko. Po spędzeniu kilku chwil "kitwasząc" się pod kołdrą, łatwo się rozleniwić. W takiej sytuacji wszystkie pracochłonne potrawy nie wchodzą już w grę. Zaczyna burczeć w brzuchu, a w myślach marzy się kawałek pysznego ciasta np. sernika, albo nawet sernikomakowca!
Jest na to pewne rozwiązanie - serniczki z patelni dla leniwych :) Wystarczy połączyć ze sobą kostkę twarogu, jedno jajko,2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Z masy uformować placuszki i usmażyć je na patelni. Coraz bardziej czuję już świąteczny klimat, dlatego podałam serniczki w zimowej odsłonie. Dodatkowo wzbogaciłam je o szczyptę cynamonu, powidła śliwkowe i suszoną żurawinę. Możecie oczywiście postawić na zupełnie inne dodatki, albo w ogóle z nich zrezygnować. Najważniejsze jest to, że po 10 minutach będziecie mieli pyszne słodkie śniadanie do łóżka :)
Serniczki dla leniwych
- 250 g chudego twarogu
- jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- łyżka suszonej żurawiny
- szczypta cynaomonu
- klarowane masło
- powidła śliwkowe
- Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg, mąkę oraz cynamon i całość miksujemy. Dosypujemy żurawinę i jeszcze raz mieszamy.
- Dłonie oprószamy mąką, a z powstałej masy formujemy kulki, które spłaszczamy tworząc w ten sposób placuszki.
- Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy serniczki po 2-3 minuty z dwóch stron.
- Złociste serniczki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
- Placuszki podajemy z cukrem pudrem, żurawiną i powidłami.