Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików.
Farszynki to potrawa pochodząca z rejonu Warmii i Mazur. Jak nietrudno się domyślić, ich nazwa pochodzi od farszu, które otulone jest ziemniaczanym ciastem formowanym na kształt kotletów. Najczęściej w środku znajduje się mięso i taką wersję uznaje się za tradycyjną. Ja jednak pokusiłam się o farszynkową wariację z wędzoną rybą i serem
Kochają go wszyscy, z którymi podzieliłam się przepisem, a że idą święta, stwierdziłam, ze pora go przypomnieć, bo prezentuje się naprawdę ładnie, a nie wymaga wcale dużo pracy.
Typowo świąteczne, bakaliowo-korzenne ciasto, w smaku przypominające brytyjski christmas cake. Jest to jednak zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna wersja – do ciasta nie dodaje się tłuszczu, w zasadzie cukru też nie (przynajmniej nie wprost). W zasadzie – bo słodyczy nadają suszone owoce, które same w sobie zawierają cukry.
Totalna rewelacja :) Tak soczystego pieczonego schabu jeszcze nie jadłam :) A swoją soczystość schab zawdzięcza temu, iż: a) przed pieczeniem obsmażamy schab, co ogranicza wypływanie soków, b) nie pieczemy schabu dłużej niż to konieczne, c) obkładamy go grubą warstwą musu jabłkowego, dzięki czemu wilgoć z mięsa nie ma jak wyparować.
Z tradycją podawania sosu grzybowego podczas Wigilii spotkałam się dopiero po wyjściu za mąż. W mojej rodzinie raczej się go nie podawało. Ten pomysł bardzo mi się spodobał i nie wyobrażam sobie już wigilijnych pierogów bez dużej ilości sosu mojej teściowej :)
Ziemniaki duchesse pochodzą z kuchni francuskiej, a w Polsce spotkać je można także pod nazwami ziemniaki księżniczki, ziemniaki księżnej lub po prostu dufinki – i ta ostatnia nazwa wydaje mi się najbardziej urocza :) Zapieczone rozetki to naprawdę fajny sposób na eleganckie podanie ziemniaków w trochę mniej tradycyjnej, za to odświętnej wersji.
Cały czas obmyślam też świąteczne menu, szczególnie jego słodką cześć. Ostatnio do przetestowania zapodałam rodzinie pyszną roladę z kremem czekoladowym. Wyłamałam się i nie upiekłam nic z bakaliami, ani z korzennymi przyprawami. Czekolada dobra jest przecież na każdą okazje, pasuje też i na te Święta. Kto ma podobne do mnie odczucia tego już teraz zapraszam do przetestowania prostej i szybkiej w wykonaniu rolady czekoladowej.
Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki. Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia. Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak. W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.
Kto zacznie piec chlebek w domu ...to wpadł po uszy. Zawsze przyjdzie pomysł na inny, na inne dodatki, smaki czy przyprawy. W domu będzie piękny zapach a my będziemy wiedzieć co jemy :)