Słoninę pokroić drobno i przesmażyć. Wyjąć skwarki. Cebulę obrać, posiekać drobno. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W przetworach, dzielnie będzie pomagać mi mój "klon". Lubi pitrasić i wyraziła chęć, do podzielenia się z wami, swoimi czarodziejskimi wynalazkami:) Ja z braku chęci i czasu, poprzestanę tylko na ogórasach i papryce. Resztę przepisów zostawiam siostrze. Mam nadzieję, że nie rozmyśli się i nie powie: MAM DOŚĆ! MOJE SŁOIKI, MOJE GARY, KONIEC KROPKA.
Kiedy pojawiają się pierwsze grzyby w lesie pojawiam się tam i ja. W tym roku trafiam na same borowiki. Przynoszę do domu całe koszyki tych wspaniałych darów lasu. Udało mi się zamarynować i ususzyć już spore zapasy. Dziś prezentuję Wam borowiki w marynacie, w której jest nuta jałowca, rozmarynu i duża ilość ziela angielskiego.
Dzisiaj mam dla Was nieskomplikowany przepis, na pomidory w słoiku, które są alternatywą dla pomidorów zapuszkowanych w całości. Taki słoik otworzony zimą ma zapach lata. ;)
Przepis na moją łagodną wersję keczupu z lekko cynamonową nutą znajdziecie poniżej. Domowy keczup najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu lub osłoniętych słoikach, bo może stracić barwę.
Robota praktycznie żadna, a efekt świetny. Wolę własny keczup, bo mam nad nim pełną kontrolę, wiem, że pomidory były zdrowe, przyprawy naturalne, a ocet - jabłkowy. No dobra, ma jedną wadę - nie można go wyciskać z plastikowej butli, bo mama wkłada go do słoików. Ale na to też się znajdzie rada.
O tej porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie odmiany, żółte lub czerwone. Można też dla wyostrzenia smaku włożyć do każdego słoiczka strąk ostrej papryczki chili lub peperoni. Ja marynuję ją metodą suchej pasteryzacji, dzięki czemu jest jędrna i chrupiąca
Już drugi sezon jestem rozkochana w jeżynach. Uwielbiam je na świeżo dodane do owsianki, ułożone na śmietanie na słodkiej bezie czy w cieście z owocami leśnymi.
Taki syrop robię już od kilku lat i naprawdę się sprawdza w czasie przeziębień. Najlepsze rezultaty będą, jeśli zaczniemy go pić w momencie, gdy poczujemy, że zbliża się przeziębienie. Nawet, jeśli mimo wszystko zachorujemy, objawy przeziębienie będą łagodniejsze.
Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej teściowej. Jest naprawdę bardzo smaczna - wszyscy się nią zajadamy. Zimą będzie idealnym dodatkiem do obiadu :)
Ketchup wyszedł dość ostry, mimo, że dałam tylko pół łyżeczki chili. Radzę wziąć to pod uwagę, jeśli nie przepadacie za pikantnymi potrawami lub planujecie przyrządzić go dla całej rodziny :)
To coś jakby pikle, warzywa zamarynowane w musztardowo - octowej zaprawie, smakują obłędnie na kanapce z wołowiną, ale stworzą również zgrabny duet z serami.W mojej spiżarce po małej przeróbce, przyprawy i zaprawy nie walczą już o uwagę, każde znalazło swoje miejsce i cieszy moje oko każdego dnia.