Galaretka jeżynowa z pomarańczą i wanilią

Galaretka jeżynowa z pomarańczą i wanilią
Już drugi sezon jestem rozkochana w jeżynach. Uwielbiam je na świeżo dodane do owsianki, ułożone na śmietanie na słodkiej bezie czy w cieście z owocami leśnymi.
Iskierka pokochał jeżyny od pierwszej łyżeczki, ale tylko w formie galaretek, stąd moja kolejna propozycja na galaretkę wzbogaconą wanilią i pomarańczą.

Jest prze...pyszna! Pięknie pachnie, uwodzi już od pierwszej łyżeczki!

Zdjęcie - Galaretka jeżynowa z pomarańczą i wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
  • 1 kg jeżyn
  • skórka i sok z 2 pomarańczy
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • cukier trzcinowy

Przygotowanie:
  • jeżyny umyć, przełożyć do garnka
  • dodać skórkę i sok z pomarańczy, gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 20-25 minut
  • następnie przełożyć ugotowane jeżyny na sitko z gazą i odsączyć - odcisnąć z nich sok, ja obciążyłam owoce i zostawiłam na kilkanaście minut, potem już dociskałam rękoma - ale w rękawiczkach foliowych - bo jeżyny bardzo farbują
  • na każdą szklankę soku bierzemy 200 g cukru, dodajemy waniliowe ziarenka i całość gotujemy około 15-20 minut
  • gorącą galaretkę rozlewamy do słoików, w których stygnąc - stężeje i będzie nas kusić już od pierwszych minut, kiedy się w nich znajdzie
  • zostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia, wynosimy do piwnicy

Zdjęcie - Galaretka jeżynowa z pomarańczą i wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)

Kategorie przepisów