Łagodny ketchup bez cukru dla dzieci

Zdjęcie - łagodny ketchup bez cukru dla dzieci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Robota praktycznie żadna, a efekt świetny. Wolę własny keczup, bo mam nad nim pełną kontrolę, wiem, że pomidory były zdrowe, przyprawy naturalne, a ocet - jabłkowy. No dobra, ma jedną wadę - nie można go wyciskać z plastikowej butli, bo mama wkłada go do słoików. Ale na to też się znajdzie rada. Wystarczy mieć opakowanie po keczupie, najlepiej takim opatrzonym dwoma żółtymi łukami i... no wiecie. Przygotujmy:

2-3 kg pomidorów (podłużnych, mięsistych), 2 cebule, czerwoną paprykę, 10 ziaren pieprzu, 3-4 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce bazylii i oregano, goździk, sól morską, ocet jabłkowy i syrop daktylowy - do smaku

Paprykę opiec pod grillem, włożyć do foliowej torebki na kilka minut, a następnie obrać ze skórki i oczyścić z nasion i błon. Umyte, pokrojone w ćwiartki pomidory, oczyszczoną paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i przyprawy włożyć do garnka i powoli dusić, aż pomidory zmiękną. Wyjąć przyprawy, a warzywa przetrzeć przez sito. Przetartą masę redukować powoli, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku syropem, solą i octem, wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i rozlać do wyparzonych słoików. Słoiki z ketchupem pasteryzować ok. 20 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy