Korniszony

Korniszony nie są w moim domu zbyt popularne, więc robię tylko kilka słoików dla siebie.

Do każdego słoika trzeba wrzucić kawałek marchewki, jedną małą cebulkę pokrojoną w talarki, ząbek czosnku, trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek chrzanu, jeden baldach kopru, i oczywiście ogórki.

Zalewa:

4 litry wody

0,5 litra octu 10 %

10 łyżek cukru

5 łyżek soli niejodowanej

Zalewę trzeba zagotować i zaraz potem zalewać ogórki w słoikach.

Zakręcone słoiki wstawiam do dużego garnka i pasteryzuję je do momentu, aż ogórki zmienią kolor. Gorące słoiki ustawiam do góry dnem aż do ostygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem