Dżem czereśniowy z amaretto i czekoladą
Bardzo aromatyczny dżem czereśniowy z dodatkiem amaretto i czekolady, to poezja dla naszego podniebienia - oczywiście do tego grzanki i serek mascarpone ... co tu dużo mówić na jednym słoiczku się nie skończyło. Lubicie takie słodkości , czeka mnie jeszcze wiśnia i śliwka - obowiązkowo czekoladowo...
Na ok 5 słoiczków po 250 ml
- 2 kg czereśni
- 100 g czekolady gorzkiej 70-90 % posiekanej na drobno
- 1 cytryna sok + skóra
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 100 ml amaretto
Czereśnie umyć i wydrylować dodać 1/4 szklanki wody i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszają. Gdy owoce będą już miękkie i częściowo się rozpadną dodaj cukier, czekoladę amaretto, sok i otartą skórkę z cytryny gotuj jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli dżem spada mi z łopatki partiami a nie-ześlizguje się to znaczy że jest gotowy, przekładam gorący do słoiczków i odwracam do góry dnem.
Smacznego
Wydrukuj przepis