Twaróg z kwaśnego mleka
Lubicie biały twaróg bo ja bardzo, zwłaszcza w połączeniu ze słodko kwaśnymi owocami w syropie. O tej porze roku kiedy mam dostęp do świeżego mleka krowiego jestem bardzo zadowolona gdy mogę sobie zrobić taki twarożek. Zawsze kupuje więcej mleka i część nastawiam na kwaśne z którego robię koktajle lub twarożek a z innego sery miękkie do krojenia. Polecam
- 2 litry świeżego mleka
- szczypta soli
Mleko przelewam do dzbanków z kamionki i odstawiam w ciepłe miejsce po dwóch dniach powstaje kwaśne. Takie mleko przelewam do garnka dodaję szczyptę soli i podgrzewam, aż zacznie się rozwarstwiać ale, uważam aby się nie zagotowało zdejmuje z gazu i zostawiam do przestudzenia. Kiedy jest jeszcze ciepłe delikatnie przelewam je na sito wyłożone pieluchą tetrową i pozostawiam na ok 10 minut po tym czasie związuje końce ze sobą i zawieszam na kiju - tak pozostawiam w ciepłym miejscu na noc. Kolejnego dnia rozwijam delikatnie z pieluchy i podaję na śniadanko z czarną porzeczką w syropie.
Smacznego
Wydrukuj przepis