Twaróg z kwaśnego mleka

Twaróg z kwaśnego mleka

Zdjęcie - Twaróg z kwaśnego mleka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie biały twaróg bo ja bardzo, zwłaszcza w połączeniu ze słodko kwaśnymi owocami w syropie.  O tej porze roku kiedy mam dostęp do świeżego mleka krowiego jestem bardzo zadowolona gdy mogę sobie zrobić taki twarożek. Zawsze kupuje więcej mleka i część nastawiam na kwaśne z którego robię koktajle lub twarożek a z innego sery miękkie do krojenia. Polecam

  • 2 litry świeżego mleka
  • szczypta soli 

Mleko przelewam do dzbanków z kamionki i odstawiam w ciepłe miejsce po dwóch dniach powstaje kwaśne. Takie mleko przelewam do garnka dodaję szczyptę soli i podgrzewam, aż zacznie się rozwarstwiać ale, uważam aby się nie zagotowało zdejmuje z gazu i zostawiam do przestudzenia. Kiedy jest jeszcze ciepłe delikatnie przelewam je na sito wyłożone pieluchą tetrową i pozostawiam na ok 10 minut po tym czasie związuje końce ze sobą i zawieszam na kiju - tak pozostawiam w ciepłym miejscu na noc. Kolejnego dnia rozwijam delikatnie z pieluchy i podaję na śniadanko z czarną porzeczką w syropie.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Twaróg z kwaśnego mleka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Twaróg z kwaśnego mleka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów