Ogórki z chilli i imbirem

Ogórki z chilli i imbirem
Produkcji ogórków ciąg dalszy...
Tym razem ogórki na ostro. Podobnych wersji w internecie krąży całe mnóstwo. Raz są to ogórki chilli, raz po meksykańsku, a tak naprawdę powinny być po koreańsku - jak dla mnie najbardziej przypominają kimchi.
Zwał, jak zwał - dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla.
Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.
Ogórki z chilli i imbirem - Laura
SKŁADNIKI:
  • 3 kg ogórków
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 główka czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
Ogórki dokładnie opłukać, odkroić końcówki i pokroić w ok. 1 centymetrowe plastry. Zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Ogórki odcedzić.
Czosnek i imbir obrać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem, pokrojonym imbirem i chilli, dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Ogórki ułożyć w słoikach.
Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.

Pasteryzować 5-7 minut. Tych które mają być do bezpośredniego spożycia nie pasteryzujemy, po dwóch dniach przestawiamy w chłodne miejsce.

Kategorie przepisów