Ogórki z chilli i imbirem
Produkcji ogórków ciąg dalszy...
Tym razem ogórki na ostro. Podobnych wersji w internecie krąży całe mnóstwo. Raz są to ogórki chilli, raz po meksykańsku, a tak naprawdę powinny być po koreańsku - jak dla mnie najbardziej przypominają kimchi.
Zwał, jak zwał - dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla.
Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.
Ogórki z chilli i imbirem - Laura
SKŁADNIKI:
Czosnek i imbir obrać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem, pokrojonym imbirem i chilli, dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Ogórki ułożyć w słoikach.
Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
Pasteryzować 5-7 minut. Tych które mają być do bezpośredniego spożycia nie pasteryzujemy, po dwóch dniach przestawiamy w chłodne miejsce.
Tym razem ogórki na ostro. Podobnych wersji w internecie krąży całe mnóstwo. Raz są to ogórki chilli, raz po meksykańsku, a tak naprawdę powinny być po koreańsku - jak dla mnie najbardziej przypominają kimchi.
Zwał, jak zwał - dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla.
Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.
Ogórki z chilli i imbirem - Laura
SKŁADNIKI:
- 3 kg ogórków
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1 główka czosnku
- 6 łyżek oleju
- ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 szklanka cukru
Czosnek i imbir obrać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem, pokrojonym imbirem i chilli, dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Ogórki ułożyć w słoikach.
Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
Pasteryzować 5-7 minut. Tych które mają być do bezpośredniego spożycia nie pasteryzujemy, po dwóch dniach przestawiamy w chłodne miejsce.