Wiśnie suszone na domowo

Wiśnie suszone na domowo

Zdjęcie - Wiśnie suszone na domowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiśnie suszone to ciekawy dodatek do ciasta, ciastek... jak również jedzone wprost ze słoiczka - choć są trochę kwaskowe to i tak smakują wyśmienicie. Polecam na te ostatnie wiśnie.  

oryginał
  • 3 kg wiśni

Wiśnie myjemy i drylujemy - dokładnie sprawdzamy czy niema w nich pestek. Z woku który wyciekł syrop robię syrop, Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia  (potrzebne są dwie) i wykładam wiśnie, suszymy w temperaturze 110 C z termoobiegiem. Suszenie trwa ok 3 - 4 godziny, trzeba co jakiś czas przemieszać. Ja rozkładam sobie suszenie na dwa dni. Gdy wiśnie już będą częściowo podsuszone i zmniejszą swoją objętość -wyciągam z pod spodu mokry papier i przekładam je na jedną blachę. Można wcześniej wyłożyć nowym papierem ale ja nie widzę takiej potrzeby.Zmniejszam temperaturę do 90 C. Jeżeli chcecie przechowywać wiśnie w słoiku trzeba je jeszcze podsuszyć tak aby nie miały w sobie wilgoci. Po wysuszeniu takie wisienki najlepiej osuszyć ręcznikiem papierowymi i przełożyć do hermetycznych woreczków i zamrozić.

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze fotki...

Zdjęcie - Wiśnie suszone na domowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wiśnie suszone na domowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów