Wiśnie suszone na domowo
Wiśnie suszone to ciekawy dodatek do ciasta, ciastek... jak również jedzone wprost ze słoiczka - choć są trochę kwaskowe to i tak smakują wyśmienicie. Polecam na te ostatnie wiśnie.
oryginał- 3 kg wiśni
Wiśnie myjemy i drylujemy - dokładnie sprawdzamy czy niema w nich pestek. Z woku który wyciekł syrop robię syrop, Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia (potrzebne są dwie) i wykładam wiśnie, suszymy w temperaturze 110 C z termoobiegiem. Suszenie trwa ok 3 - 4 godziny, trzeba co jakiś czas przemieszać. Ja rozkładam sobie suszenie na dwa dni. Gdy wiśnie już będą częściowo podsuszone i zmniejszą swoją objętość -wyciągam z pod spodu mokry papier i przekładam je na jedną blachę. Można wcześniej wyłożyć nowym papierem ale ja nie widzę takiej potrzeby.Zmniejszam temperaturę do 90 C. Jeżeli chcecie przechowywać wiśnie w słoiku trzeba je jeszcze podsuszyć tak aby nie miały w sobie wilgoci. Po wysuszeniu takie wisienki najlepiej osuszyć ręcznikiem papierowymi i przełożyć do hermetycznych woreczków i zamrozić.
Smacznego
Wydrukuj przepisi jeszcze fotki...