Ser typu koryciński naturalny
Bardzo lubię domowe sery własnej roboty są najlepsze, a kiedy pani przywozi mleko prosto od krowy, aż trudno się oprzeć aby go nie zrobić. Jak smakuje: jest bardzo delikatny - jak puch lekko słonawy z krótszej solanki z dłuższej przypominający fetę. Jest to ser typu miękkiego który można kroić. Polecam
Na ok 800 g sera
- 5 litrów świeżego mleka prosto od krowy
- 200 ml kwaśnego mleka
- 20 ml wody +15 kropli podpuszczki
Mleko wlać do garnka i wymieszać z kwaśnym mlekiem - odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie podgrzewamy mleko do 28 C i dolewamy rozpuszczaną podpuszczkę w ciepłej wodzie, mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie kroimy w kostkę do 1cm lub mniejszą - podgrzewamy do temperatury 35-38 C i mieszamy ostrożnie aby nie rozdrobnić, gdy wydzieli się spora ilość serwatki odlewamy 1/3 i dolewamy tyle samo wody o temperaturze 38 C i podgrzewamy mieszając ok 2 minutki. Następnie delikatnie przekładamy na wyłożoną pieluchę tetrową którą wykładam na durszlaku i pozostawiamy do ocieknięcia na ok 2 godziny (zdejmuję pieluchę) następnie przekłam na drugą stronę - powtarzam tą czynność ok 4 razy.
Solanka
- 1 litr wody
- 200 g soli kamiennej
Zagotować wodę z solą -wystudzić i włożyć ser przykryłam jeszcze małym talerzykiem i postawiłam słoik z wodą aby był cały zanurzony. Jeżeli chce otrzymać bardziej słony ser zostawiam na całą noc jeżeli mniej to na ok 4-5 godzin po czym wyjmuje i zostawiam na jeszcze ok 2-3 godzinki do ocieknięcia.
Smacznego
Wydrukuj przepis