Bardzo smaczny sos słodko kwaśny doskonały do obiadku makaronu czy mięs pochodzi z Wielkiego Żarcia jak również z tego bloga trochę go jednak zmodyfikowałam i jak dla mnie teraz ma bardziej konkretny smak polecam...
Adżikę robiłam kiedyś, według tego przepisu.Kiedy przeglądałam przepisy w necie natknęłam się na adżikę Marinika. Wyglądał na jeszcze ostrzejszą, musiałam ją wypróbować :)Ta wersja jest bardzo ostra, chociaż czosnek nie jest tak dominujący, jak można by się spodziewać.
W naszym życiu często są takie chwile, gdy po prostu nie ma czasu na to, by coś ciepłego przygotować, a jeść się chce. W takich momentach posiłkuję się kilkoma ekspresowymi przepisami albo biegnę po coś gotowego do sklepu. Te gotowe dania, to jednak nigdy nie jest to.
Każdy ma swój wypróbowany (najczęściej z rodzinnego domu) przepis na ogórki kiszone. Podstawą znakomitych jest chyba nawet nie sam przepis, bo mogą być lepsze lub gorsze, ale dobre ogórki. Nie takie ze sklepu, nie wiadomo jak długo leżące w skrzynce. Najlepsze są te zbierane zaraz po opadnięciu rosy. Ja jakiś czas temu stałam się posiadaczką takich cudnych ogórków, które pachną ogórkami.
Przerobiłam już prawie 50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti.
Ogórki nie obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Do miski z ogórkami dodajemy kawałki kopru, pokrojony w kostkę czosnek. Dolewamy 2 litry przegotowanej zimnej wody. Dajemy 2 duże łyżki soli . Mieszamy. Taki przecier nalewamy do słoików.
Wędliny w sklepach są coraz gorsze. Pewnie, że mogłabym iść do sklepów firmowych, w których mogłabym zapłacić za szynkę jakieś 40-60 zł / 1kg. Ale po co, skoro mogę taką szynkę zrobić sama? To naprawdę nietrudne, a na pewno bardzo zdrowe i o niebo smaczniejsze, niż szynka kupowana w sklepie!
Pomidory umyć i nie obierając ze skórki pokroić na mniejsze części. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć masę do garnka i posolić. Postawić na palniku i gotować przez 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania częściej. Sos pomidorowy się zredukuje i będzie intensywny w smaku. Co ciekawe – likopen zawarty w pomidorach zostaje nienaruszony mimo długiego gotowania.
Mus jabłkowy na zimę to doskonały dodatek do ciast , naleśników... moje dzieci go uwielbiają zresztą nie tylko one... :-) Nie mogło go zabraknąć wśród moich przetworów na półkach w piwnicy... i na pewno się nie zmarnuje oj nie nie...można dodać odrobinę cynamony aby zmienić smak lub ziarenka wanilii
Lubię taki stan przejścia między latem a jesienią. To czas kiedy na straganach pojawia się coraz więcej smacznych rzeczy. A dla mnie to taki trochę cebulowy czas. A cebulę odkrywam na nowo! Dziś na tapecie ta czerwona odmiana. Przygotowałam od dawna planowaną konfiturę z czerwonej cebuli. To niesamowite, że z kilku prostych składników można wyczarować tak złożony i wyrafinowany smak...
Kolejny przepis uzyskany od teściowej. Sos ten robi u niej w domu furorę. I ja też po spróbowaniu zakochałam się w nim od razu. (...) Sos jest idealny, gdy nie mamy czasu na długie stanie przy kuchni. Otwieramy wtedy taki słoiczek, dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, gotujemy ryż i mamy gotowy obiad :) Polecam :)
Z racji, że Dziadek przywiózł ze sobą mnóstwo antonówek przerobiliśmy je na prażone jabłka zamknięte w słoiczkach. Idealne do szarlotki. Prezentuję Wam banalny przepis, z którego według mnie jabłka wychodzą najlepiej. Jest to receptura mojej Babci. I właśnie takie prażone antonówki smakują mi najlepiej.