Mus jabłkowy
Mus jabłkowy na zimę to doskonały dodatek do ciast , naleśników... moje dzieci go uwielbiają zresztą nie tylko one... :-) Nie mogło go zabraknąć wśród moich przetworów na półkach w piwnicy... i na pewno się nie zmarnuje oj nie nie...można dodać odrobinę cynamony aby zmienić smak lub ziarenka wanilii
- 3 kg dojrzałych jabłek
- odrobina cukru do smaku
Jabłka obrać ze skóry i gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. wrzucić do garnka i przykryć. Wstawić na gaz i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając - można dodać kilka łyżek wody, jeżeli jabłka są mało soczyste aby nam się nie przypaliło. Gdy jabłka puszczą już sporą ilość soku odkrywam i mieszam aż będą się rozpadać. Dodaję na koniec odrobinę cukru który pomaga im przetrwać całą zimę, prażę jeszcze chwilkę i gotowe.Tak przygotowane owoce wkładam do wyparzonych słoiczków, wekuję w piekarniku ok 20 minut.
Smacznego
Wydrukuj przepis