Sos słodko-kwaśny na zimę
Bardzo smaczny sos słodko kwaśny doskonały do obiadku makaronu czy mięs pochodzi z Wielkiego Żarcia jak również z tego bloga trochę go jednak zmodyfikowałam i jak dla mnie teraz ma bardziej konkretny smak polecam...
Na 12 słoiczków po 400 ml
4 kg pomidorów
1 kg cebuli
4 papryki czerwone
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
2 puszki kukurydzy
2 marchewki pokrojone w zapałkę
1 puszka kiełków soi 480 g
1 główka czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
30 g przyprawy curry
1,5 szkl cukru
1 szkl octu śliwkowego lub winnego
1,5 łyżki soli morskiej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w gruba kostkę a cebulę w piórka wymieszać razem i posolić. Wstawić na gaz i gotować ok godziny bez przykrycia aby część wody odparowała. Następnie dodać pokrajaną w piórka paprykę i ananas w kostkę z większą częścią soku oraz marchew pokrojoną w zapałkę. Wrzucić do garnka, dodać jeszcze przyprawy,kukurydzę, ocet, cukier i gotować na małym ogniu ok półgodziny co jakiś czas mieszając aby się nam nie przypaliło. Po tym czasie dodać kiełki soi i pogotować jeszcze chwilkę ,a w pozostałym soku z ananasów wymieszać mąkę i wlać do garna - wymieszać i zagotować. Tak powstały sos powkładać do słoików i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut, wyjąć i wyłożyć na ręcznik stawiając do góry dnem przykrywając ręcznikiem, tak pozostawić do wystygnięcia.
Podawać do makaronów, mięs itp
Smacznego