Sos słodko-kwaśny na zimę

Sos słodko-kwaśny na zimę

Zdjęcie - Sos słodko-kwaśny na zimę   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczny sos słodko kwaśny doskonały do obiadku makaronu czy mięs pochodzi z Wielkiego Żarcia jak również z tego bloga trochę go jednak zmodyfikowałam i jak dla mnie teraz ma bardziej konkretny smak polecam...

 

Na 12 słoiczków po 400 ml

4 kg pomidorów

1 kg cebuli

4 papryki czerwone

1 papryka żółta

1 puszka ananasów

2 puszki kukurydzy

2 marchewki pokrojone w zapałkę

1 puszka kiełków soi 480 g

1 główka czosnku

1 łyżeczka chili w proszku

2 łyżki papryki słodkiej mielonej

30 g przyprawy curry

1,5 szkl cukru

1 szkl octu śliwkowego lub winnego

1,5 łyżki soli morskiej

4 łyżki mąki ziemniaczanej


Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w gruba kostkę a cebulę w piórka wymieszać razem i posolić. Wstawić na gaz i gotować ok godziny bez przykrycia aby część wody odparowała. Następnie dodać pokrajaną w piórka paprykę i ananas w kostkę z większą częścią soku oraz marchew pokrojoną w zapałkę. Wrzucić do garnka, dodać jeszcze przyprawy,kukurydzę, ocet, cukier i gotować na małym ogniu ok półgodziny co jakiś czas mieszając aby się nam nie przypaliło. Po tym czasie dodać kiełki soi i pogotować jeszcze chwilkę ,a w pozostałym soku z ananasów wymieszać mąkę i wlać do garna - wymieszać i zagotować. Tak powstały sos powkładać do słoików i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut, wyjąć i wyłożyć na ręcznik stawiając do góry dnem przykrywając ręcznikiem, tak pozostawić do wystygnięcia.

 

Podawać do makaronów, mięs itp

Smacznego

 

Zdjęcie - Sos słodko-kwaśny na zimę   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów