Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku

Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Adżikę robiłam kiedyś, według tego przepisu.Kiedy przeglądałam przepisy w necie natknęłam się na adżikę Marinika. Wyglądał na jeszcze ostrzejszą, musiałam ją wypróbować :)Ta wersja jest bardzo ostra, chociaż czosnek nie jest tak dominujący, jak można by się spodziewać.

Przepis cytuję za autorem:

Składniki- 3 kg pomidorów,
- pół kg marchwi,
- pół kg antonówek,
- pół kg czerwonej papryki,
- pół kg cebuli,
- 6 główek czosnku,
- 10 ostrych papryczek,
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki soliWarzywa zostały pokrojone w kostkę - i wszystkie razem - do gara (pomidory w całości- ze skórą, jabłka też ze skórą, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych ale już ostre papryczki - w całości.
Dusiło się to przez 3 godziny, a pod koniec dodałem szklankę oleju.
Po ostudzeniu całość została zmiksowana, później podgrzana mocno - i do słoiczków.
Smaczne to wielce i pikantne, ze ho ho.
Z tej porcji wyszło mi 21 słoiczków różnej wielkości.

Smacznego :)
I jeszcze wypróbowałam nowy sposób pasteryzacji według Dziuni:....a potem pasteryzowałam godzinę w piekarniku w 130*C zostawiając słoiki do wystygnięcia w piekarniku. ...... Trzeba pamiętać żeby nie nakładać do pełna, musi być 2-3 cm pustego miejsca, bo inaczej wszystko wykipi. Zrobiłam - potwierdzam - bardzo wygodny sposób pasteryzacji.
Słoiki wyższe i niższe pasteryzowane jednocześnie.
I wszystki się zamknęły !!

Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rok temu jedliśmy pyszną czekoladową roladę z malinami:


Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem
1

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Jak zrobić ocet jabłkowy
4

Jak zrobić ocet jabłkowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowa kiszona czerwona kapusta
1

Domowa kiszona czerwona kapust…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pasta paprykowa Siostry Anastazji
1

Pasta paprykowa Siostry Anasta…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Czekośliwka z pomarańczą

Czekośliwka z pomarańczą

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Duńskie pikle z czerwonej cebuli. I chwila na zadumanie...
1

Duńskie pikle z czerwonej cebu…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze