Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku

Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Adżikę robiłam kiedyś, według tego przepisu.Kiedy przeglądałam przepisy w necie natknęłam się na adżikę Marinika. Wyglądał na jeszcze ostrzejszą, musiałam ją wypróbować :)Ta wersja jest bardzo ostra, chociaż czosnek nie jest tak dominujący, jak można by się spodziewać.

Przepis cytuję za autorem:

Składniki- 3 kg pomidorów,
- pół kg marchwi,
- pół kg antonówek,
- pół kg czerwonej papryki,
- pół kg cebuli,
- 6 główek czosnku,
- 10 ostrych papryczek,
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki soliWarzywa zostały pokrojone w kostkę - i wszystkie razem - do gara (pomidory w całości- ze skórą, jabłka też ze skórą, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych ale już ostre papryczki - w całości.
Dusiło się to przez 3 godziny, a pod koniec dodałem szklankę oleju.
Po ostudzeniu całość została zmiksowana, później podgrzana mocno - i do słoiczków.
Smaczne to wielce i pikantne, ze ho ho.
Z tej porcji wyszło mi 21 słoiczków różnej wielkości.

Smacznego :)
I jeszcze wypróbowałam nowy sposób pasteryzacji według Dziuni:....a potem pasteryzowałam godzinę w piekarniku w 130*C zostawiając słoiki do wystygnięcia w piekarniku. ...... Trzeba pamiętać żeby nie nakładać do pełna, musi być 2-3 cm pustego miejsca, bo inaczej wszystko wykipi. Zrobiłam - potwierdzam - bardzo wygodny sposób pasteryzacji.
Słoiki wyższe i niższe pasteryzowane jednocześnie.
I wszystki się zamknęły !!

Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rok temu jedliśmy pyszną czekoladową roladę z malinami:


Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
1

Pieczony kurczak po azersku z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Gruzińska sałatka z czerwonej…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sos chimichurri
2

Sos chimichurri

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chaczapuri adżarskie z pieczoną kukurydzą

Chaczapuri adżarskie z pieczon…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Indyk z warzywami po gruzińsku
1

Indyk z warzywami po gruzińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Manty z serem - kuchnia uzbecka
1

Manty z serem - kuchnia uzbeck…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Orientalna zupa kalafiorowa
3

Orientalna zupa kalafiorowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem
2

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku