Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku

Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Adżikę robiłam kiedyś, według tego przepisu.Kiedy przeglądałam przepisy w necie natknęłam się na adżikę Marinika. Wyglądał na jeszcze ostrzejszą, musiałam ją wypróbować :)Ta wersja jest bardzo ostra, chociaż czosnek nie jest tak dominujący, jak można by się spodziewać.

Przepis cytuję za autorem:

Składniki- 3 kg pomidorów,
- pół kg marchwi,
- pół kg antonówek,
- pół kg czerwonej papryki,
- pół kg cebuli,
- 6 główek czosnku,
- 10 ostrych papryczek,
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki soliWarzywa zostały pokrojone w kostkę - i wszystkie razem - do gara (pomidory w całości- ze skórą, jabłka też ze skórą, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych ale już ostre papryczki - w całości.
Dusiło się to przez 3 godziny, a pod koniec dodałem szklankę oleju.
Po ostudzeniu całość została zmiksowana, później podgrzana mocno - i do słoiczków.
Smaczne to wielce i pikantne, ze ho ho.
Z tej porcji wyszło mi 21 słoiczków różnej wielkości.

Smacznego :)
I jeszcze wypróbowałam nowy sposób pasteryzacji według Dziuni:....a potem pasteryzowałam godzinę w piekarniku w 130*C zostawiając słoiki do wystygnięcia w piekarniku. ...... Trzeba pamiętać żeby nie nakładać do pełna, musi być 2-3 cm pustego miejsca, bo inaczej wszystko wykipi. Zrobiłam - potwierdzam - bardzo wygodny sposób pasteryzacji.
Słoiki wyższe i niższe pasteryzowane jednocześnie.
I wszystki się zamknęły !!

Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rok temu jedliśmy pyszną czekoladową roladę z malinami:


Zdjęcie - Adżika - tym razem ze zdjęciem i pasteryzacja w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kalafior
1

Pieczony kalafior

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami

Błyskawiczny łosoś pieczony z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem
1

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ramen zupa japońska
2

Ramen zupa japońska

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square