Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Zdjęcie - Ogórki małosolne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ogórki są bardzo dobre, kto raz je zrobi będzie już robił cały czas, do tego kanapka z miodem pycha ... Ja robię je wieczorem, a rano już jem :-) Ogórki nienacięte dłużej się kiszą i dłużej są do spożycia małosolne.

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 3-4 liście chrzanu
  • 1 pęczek zielonego koperku (same łodygi)
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej ( nigdy nie jodowana bo warzywa robią się miękkie )
  • ok 3 litry wody

Ogórki umyć z części mniejszych ogórków poodcinać końcówki, aby szybciej się zrobiły - ułożyć w  garnku glinianym, włożyć wszystkie przyprawy. Wodę zagotować z solą następnie zalać ogórki tak aby całość zakryła woda. Na wierzchu kładę talerzyk, a na nim słoik z wodą i dociskam. Do jedzenia już po kilku godzinach.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ogórki małosolne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów