Ogórki małosolne
Ogórki są bardzo dobre, kto raz je zrobi będzie już robił cały czas, do tego kanapka z miodem pycha ... Ja robię je wieczorem, a rano już jem :-) Ogórki nienacięte dłużej się kiszą i dłużej są do spożycia małosolne.
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 3-4 liście chrzanu
- 1 pęczek zielonego koperku (same łodygi)
- 3 czubate łyżki soli kamiennej ( nigdy nie jodowana bo warzywa robią się miękkie )
- ok 3 litry wody
Ogórki umyć z części mniejszych ogórków poodcinać końcówki, aby szybciej się zrobiły - ułożyć w garnku glinianym, włożyć wszystkie przyprawy. Wodę zagotować z solą następnie zalać ogórki tak aby całość zakryła woda. Na wierzchu kładę talerzyk, a na nim słoik z wodą i dociskam. Do jedzenia już po kilku godzinach.
Smacznego
Wydrukuj przepis